Universiteit Leiden

nl en

Worden de barsten tussen de Amerikaanse en Europese belangen groter?

Voor de EU-top van woensdag 16 mei 2018 in Sofia sprak Raadsvoorzitter Donald Tusk hardop uit wat veel regeringsleiders in stilte denken. Tusk plaatste de ‘’wispelturige assertiviteit’’ van de Amerikaanse regering op één lijn met de dreiging uit China en Rusland. Luuk van Middelaar schreef hierover in de NRC Next.

Luuk van Middelaar

Met de botte terugtrekking uit het kernakkoord met Iran dwingt Washington Europa een onrechtmatig besluit te slikken, dat indruist tegen de economische en veiligheidsbelangen van Europa. Is Europa in staat om zich hiertegen te verweren? De Irandeal is door Trumps sabotage zwaar beschadigd, zo niet kapot, aldus Luuk van Middelaar in de NRC Next. Amerika zal sancties opleggen aan alle buitenlandse bedrijven die over zes maanden nog zaken met Iran doen. Dit zal een test zijn voor de soevereiniteit van Europa. Die notie is bedacht door Macron en maakt nu opgang: is Europa in staat zijn belangen en waarden zelf te beschermen?

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.