Universiteit Leiden

nl en

‘Macron wil laten zien dat hij Frankrijk aan het hervormen is’

Macron is sinds deze week een jaar president van Frankrijk. Hij heeft in die tijd verschillende hervormingen doorgevoerd en het is de vraag wat dit met zijn populariteit doet.

Luuk van Middelaar

Luuk van Middelaar, hoogleraar grondslagen en de praktijk van de Europese Unie en haar instellingen, gaf op nu.nl commentaar op een jaar presidentschap van Macron.

Volgens Van Middelaar is het belangrijk hoe Macron zal omgaan met de spoorwegstakingen. ‘Als hij niet over die horde heen komt, is hij verzwakt voor de rest van zijn periode als president.’ Van Middelaar is erg positief over de manier waarop Macron met president Trump omgaat. ‘Hij weet hem te vleien, maar daarnaast blijft hij wel bij zijn standpunt. In het Amerikaanse congres noemde Macron het stom om uit het klimaatakkoord te stappen. En over de atoomdeal met Iran was Macron ook duidelijk. Het had geen resultaat, maar het is toch knap voor een jongen van veertig, die uit het niets komt en zo met een van de belangrijke spelers op het wereldtoneel een relatie opbouwt.’

Volgens Van Middelaar zijn de veranderingen die Macron doorvoert een belangrijk signaal voor andere invloedrijke landen in de Europese Unie, omdat de president wil laten zien dat Frankrijk aan het hervormen is, en niet langer gezien moet worden als ziek en zwak land.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.