Universiteit Leiden

nl en

Bart Custers in Trouw over opslag passagiersgegevens

De regering is voornemens om binnenkort alle vluchtgegevens van alle Nederlanders voor vijf jaar op te slaan in een databank van de overheid. Deze gegevens kunnen dan worden gebruikt voor het voorkomen, opsporen, onderzoeken en vervolgen van terroristische misdrijven en ernstige criminaliteit.

Dat klinkt mooi, maar in feite is het een heilloos plan, dat al eerder geprobeerd is en telkens mislukte, zo schrijft Bart Custers (hoofd onderzoek van eLaw, het centrum voor recht en digitale technologie) in dagblad Trouw (5 mei 2018). Eerder probeerden de Amerikanen dit al via het Terrorist Information Awareness programma van de NSA. Ook de EU probeerde al eens iets vergelijkbaars via de dataretentie richtlijn, waarbij grootschalig verkeersgegevens van telecom-aanbieders werden opgeslagen. In beide gevallen waren de resultaten beperkt, de kosten hoog en was sprake van schendingen van grondrechten van burgers. Ook bij dit nieuwe plan zou bescherming van grondrechten veel meer centraal moeten staan.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.