Universiteit Leiden

nl en

'Selmayr had in Den Haag al lang buiten gestaan'

Is er te veel vriendjespolitiek in Brussel? Wordt er te veel besloten in achterkamertjes? Deze discussie is in alle volledigheid losgebarsten in Brussel na de benoeming van Martin Selmayr als secretaris-generaal, de hoogste ambtenaar bij de Europese Commissie.

Luuk van Middelaar.
Luuk van Middelaar

Luuk van Middelaar, hoogleraar grondslagen en de praktijk van de Europese Unie en haar instellingen, analyseert in het programma Europa deze week de situatie van de topambtenaar tegen het Europese decor. In het programma geeft hij aan dat Selmayr bekend staat als een briljante, hardwerkende jurist, die een groot talent heeft voor machtsverwerving, maar die daar ook op hardhandige wijze gebruik van kan maken en ook critici het leven moeilijk maakt.

Nederlandse Europarlementariërs pleiten in een NOS-debat voor terugtrekking van Martin Selmayr. Maar volgens Van Middelaar is de positie van Selmayr tamelijk sterk. Het zou hem echter wel verbazen als de volgende voorzitter, na Juncker, zijn positie zou handhaven. ‘De volgende leider zal met een schone lei willen beginnen en willen bewijzen dat hij geen marionet van Selmayr is.’

Van Middelaar geeft aan dat de macht van de ambtenaren groot is in Brussel. Zij zijn er namelijk altijd. Maar ook de pers heeft minder macht in Brussel dan in bijvoorbeeld Nederland. ‘Als dit in Den Haag was gebeurd, dan had die man al lang buiten gestaan.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.