Universiteit Leiden

nl en

Bibi van den Berg over de CISO anno 2018

Een troebele rol, concurreren met IT en een breed scala aan onderwerpen. Ondanks de ruime aandacht voor IT-security & privacy in de media, blijft onduidelijk wat de taken zijn van de Chief Information & Security Officer (CISO). Bibi van den Berg, hoogleraar Cybersecurity Governance, nam op 6 februari deel aan de paneldiscussie op het Heliview congres IT & Information Security over onder andere de CISO anno 2018.

Niet alleen in de praktijk is de CISO een ‘vaag’ begrip, maar volgens Van den Berg heeft de onderwijswereld hetzelfde beeld. “Het veld verbreedt zich in rap tempo en de uitdagingen worden steeds groter. Mensen hebben moeite om aangehaakt te blijven binnen die hectische dynamiek. Volgens mij is de CISO van de toekomst meer een bruggenbouwer tussen de diverse experts.” De door de panelleden geschetste problemen werden door het publiek bevestigd. “De CISO-functie laat zich niet in één persoon verenigen.”

CISO in de kinderschoenen

De professionaliteit van de CISO in algemene zin staat nog in de kinderschoenen. Volgens Rence Damming moet een CISO verschillende competenties beschikken die elkaar mooi aanvullen, als een “schaap met minimaal 7 poten”. Om dat bijzondere schaap te vinden of te creëren zijn er volgens Van den Berg te weinig specialisten. “Ook binnen het onderwijs. Omdat er in andere landen meer wordt geïnvesteerd in cybersecurity en informatieveiligheid, vertrekken veel goede mensen – die dus ook in ons onderwijs een rol kunnen spelen – naar het buitenland.”

Lees hier het volledige artikel.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.