Universiteit Leiden

nl en

Pim Rank: ‘Bitcoin beleggingsinstrument voor speculanten’

Een primeur voor de Chicago Board Options Exchange (CBOE). Voor het eerst kon er bij een reguliere optiebeurs gehandeld worden in termijncontracten voor bitcoins, zogenaamde futures.

Pim Rank.
Pim Rank

Pim Rank, hoogleraar financieel recht, legt in Trouw uit wat zo’n future inhoudt: ‘Een future is een financieel instrument en daar wordt toezicht op gehouden, er komt dus inderdaad voor het eerst toezicht op handel die met de bitcoin te maken heeft. Maar let wel: er is nog altijd geen controle op de onderliggende waarde van de bitcoin zelf.’

Volgens Rank is de bitcoin een enorme hype en slechts interessant voor een bepaald soort speculanten. ‘Toen ik een paar jaar geleden over de bitcoin schreef werd er nog gesproken over de bitcoin als digitaal betaalmiddel, zoals de munt ooit in 2009 werd geïntroduceerd. Dat is de bitcoin allang niet meer. Van een munt verwacht je stabiliteit zoals de euro of de dollar dat is. Met deze grote waardeverschillen is de bitcoin een beleggingsinstrument en dan wel voor speculanten, want normale beleggers verlangen ook naar stabiliteit’, aldus Rank.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.