Universiteit Leiden

nl en

‘Je moet tegenspraak organiseren binnen de Europese Unie’

Luuk van Middelaar, hoogleraar grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen, schreef een boek over zijn ervaringen als politiek adviseur in Brussel, genaamd “De nieuwe politiek van Europa”. Reden genoeg voor Het Parool om hem te interviewen.

Luuk van Middelaar.
Luuk van Middelaar

Van Middelaar geeft in dit interview met het Parool aan dat er twee soorten Europese politiek zijn. “Je hebt het oude Brussel bekend van het regeltjes maken, van de landbouwpolitiek, van allerlei dingen die niet mogen. En je hebt het Brussel waar ik bovenop heb gezeten: het Brussel van de grote politiek, die ik ook wel ‘gebeurtenissenpolitiek’ noem. De politiek van toen de euro bijna uit elkaar klapte, of toen Rusland de Krim binnenviel en vervolgens de MH17 werd neergehaald boven Oost-Oekraïne.”

Volgens Van Middelaar zie je bij de ‘gebeurtenissenpolitiek’ andere spelers. Er moeten namelijk ander soort besluiten worden genomen. ‘Dan zijn het niet de Europarlementariërs en Eurocommissarissen die de hele dag heen en weer treinen, maar dan zie je Mark Rutte, dan zie je Angela Merkel, de Franse president. Ook zij nemen besluiten die mensen niet altijd even leuk vinden, zoals in de eurocrisis. Maar daarbij is wel een ander Brussel ontstaan dan dat van de oude clichés.’

Het hele interview is te lezen in de database van LexisNexis.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.