Universiteit Leiden

nl en

Van Middelaar in Trouw over de macht van de eurogroep

Franse topeconoom Thomas Piketty stelt dat de eurogroep, ‘de economische regering’ van Europa ongehinderd haar gang kan gaan ten koste van de zuidelijke lidstaten. Het Europees Parlement heeft volgens hem te weinig bevoegdheden en nationale parlementen laten het er bij zitten.

Luuk van Middelaar

Luuk van Middelaar, hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen, reageert in Trouw op dit reële probleem. ‘Er is in de eurozone een vorm van economische regering ontstaan, maar er staat geen parlement tegenover dat daar greep op heeft.’

Van Middelaar is het met Piketty eens dat er een eurozone-parlement moet komen. Echter, hij voorziet wel dat dit lastig te verwezenlijken is: ‘Het verzet is groot, zeker in de nationale parlementen: in de Duitse Bondsdag zijn ze mordicus tegen, zij vinden dat zij alleen over belastingen gaan, en niemand anders.’ En volgens Van Middelaar worden ze in het Europees Parlement ook niet blij van dergelijke voorstellen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.