Universiteit Leiden

nl en

Luuk van Middelaar: ‘Europa heeft nieuw gereedschap nodig’

Op 27 september is het nieuwe boek van hoogleraar Luuk van Middelaar, getiteld: “De nieuwe politiek van Europa” verschenen. Het boek werd gepresenteerd door Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, tijdens een symposium rond hetzelfde thema.

Luuk van Middelaar
Luuk van Middelaar

Van Middelaar, hoogleraar grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen, gaat in een interview in Trouw in op zijn boek, waarin hij terugkijkt op de Europese politiek van de afgelopen acht jaar. Een periode waarin diverse crises te lijf werden gegaan, zoals de vluchtelingencrisis. Dan moet er nog wel eens geïmproviseerd worden.

Dat ging wel eens mis, zoals met de (ministeriële) meerderheidsbesluiten uit 2015 om 160.000 asielzoekers vanuit Griekenland en Italië middels quota over te hevelen naar andere EU-lidstaten. ‘Oostelijke lidstaten steigerden en zijn twee jaar later nog steeds niet uitgesteigerd,' aldus Van Middelaar.

Een voorbeeld van een goede improvisatie is volgens Van Middelaar de EU-Turkije- migratieovereenkomst. Een blauwdruk voor de ‘nieuwe politiek’. ‘Soms moet je erkennen dat waarden kunnen botsen.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.