Universiteit Leiden

nl en

Barkhuysen: 'Onafhankelijk onderzoek naar Wet Open Overheid noodzakelijk'

Op initiatief van GroenLinks en D66 kwam er de Wet Open Overheid (WOO). Deze wet is nog transparanter dan de WOB (Wet Openbaar van Bestuur), maar is gestrand in de Eerste Kamer. Sterker nog, er wordt een lobby gehouden onder topambtenaren om deze wet te voorkomen, zo blijkt uit naar buiten gekomen e-mails van topambtenaren.

Volgens Linda Voortman, Tweede Kamerlid van GroenLinks en mede-indiener van de wet, vindt dat het de schijn heeft van misleiding. Tom Barkhuysen, hoogleraar staats- en bestuursrecht geeft in Nieuwsuur aan (item begint na 19:45 minuten, interview Barkhuysen start na 29 minuten) dat zij hiermee wel een punt heeft. ‘De invoering van de WOO wordt echt geblokkeerd op basis van cijfers waar ik mijn twijfels over heb.’

Barkhuysen stelt dat er een onafhankelijk onderzoek moet komen naar de daadwerkelijke kosten van de invoering van de WOO. ‘Ook moeten de baten van deze wet worden meegenomen in het onderzoek, want die blijven buiten beeld. Als je de baten meeneemt, krijg je een veel rooskleuriger beeld van de wet.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.