Universiteit Leiden

nl en

Tineke Cleiren: 'Verkeerde keuzes strafvordering'

In een interview in het juni nummer van het tijdschrfit Mr. heeft Tineke Cleiren, hoogleraar bij het Instituut voor Strafrecht & Criminologie, er op gewezen dat bij de grote wetgevingsoperatie, die over enkele jaren moet leiden tot een nieuw Wetboek van Strafvordering, verkeerde keuzes zijn gemaakt, over te veel zaken onvoldoende is nagedacht en de systematiek verloren dreigt te gaan.

Rond 2000 ontstond de wens om het Wetboek van Strafvordering, dat dateert van 1926,  aan te passen aan de tijd. De hoogleraren Marc Groenhuijsen (Tilburg) en Geert Knigge (Groningen) stelden in hun rapporten uit het Onderzoeksproject Strafvordering 2001 enkele fundamentele wijzigingen voor. Daar gebeurde pas jaren later, in 2014, iets mee. Volgens Tineke Cleiren kwam dat doordat de aandacht binnen justitie ‘elders’ lag. “Of zo’n project wordt opgepakt, hangt erg af van de minister. En het was minister Opstelten die iets groots wilde nalaten en ermee aan de slag ging. Hij dacht dat hij het in twee jaar wel even zou klaren. We weten nu: dat is niet gelukt.”

Lees verder op de website van Mr.

Raadpleeg het juni nummer van Mr. in pdf formaat, waarin het hele interview met Tineke Cleiren gelezen kan worden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.