Universiteit Leiden

nl en

Mag Rotterdam Erdogan-posters weghalen omwille van openbare orde?

Posters van de Turkse president Erdogan bedekten afgelopen weekend de etalageruiten van een gokkantoor in de Rotterdamse wijk Feijenoord. Vrijheid van meningsuiting of een bedreiging voor de openbare orde en veiligheid?

Volgens burgemeester Ahmed Aboutaleb is het een bedreiging voor de openbare orde en veiligheid. Hij liet de posters namelijk verwijderen. Rick Lawson, hoogleraar Europees recht, liet zich in een interview met de Volkskrant op dinsdag 21 maart 2017, kritisch uit over deze actie: 'De vrijheid van meningsuiting geldt óók voor aanstootgevende of verontrustende meningen'. Volgens Lawson mag de burgemeester alleen ingrijpen als er zware verstoring van de openbare orde dreigt of als iemand oproept tot geweld of onverdraagzaamheid. Maar de bewijslast ligt bij de burgemeester.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.