Universiteit Leiden

nl en

Het Nederlandse volk bestaat wel en het spreekt op 15 maart

Luuk van Middelaar, hoogleraar Grondslagen en praktijk van de Europese Unie en haar instellingen, schreef op 10 maart 2017 een column in het NRC, getiteld: 'Het Nederlandse volk bestaat wel en het spreekt op 15 maart'.

In zijn column in NRC uit Van Middelaar kritiek op de hedendaagse volksvertegenwoordigers die vergeten dat ze 'het volk' representeren. 'Dit volk spreekt zelden, maar als we dat doen, zoals op 15 maart, is het raak. Dan dragen we onze volkssoevereiniteit deels over op verkozenen, en funderen zo de macht.'

Hoe wil het volk worden vertegenwoordigd?

Om antwoord te geven op deze vraag haalt Van Middelaar politicus en tot voor kort burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen aan. Volgens Van Aartsen zijn goed politici 'veerlui tussen burger en algemeen belang'. Van Middelaar wenst ons, 'als soeverein en pluraal kiesvolk, veel democraten als vertegenwoordigers' toe de komende vier jaar.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.