Universiteit Leiden

nl en

Masson-Zwaan: ‘De maan en planetoïden kunnen waardevolle grondstoffen bevatten’

Volgens het Ruimteverdrag van 1967 is de ruimte eigendom van de gehele mensheid. Echter, steeds meer commerciële bedrijven hebben interesse in de grondstoffen van de maan. Tanja Masson-Zwaan, als docent verbonden aan Instituut voor Lucht- en Ruimterecht, geeft in een interview in het Leidsch Dagblad aan dat de maan en planetoïden onder meer helium-3, water en platina.

Het Amerikaanse bedrijf Moon Express heeft toestemming gekregen voor een missie naar de maan. Maar wat mag dit bedrijf met de grondstoffen van de maan doen? 'In 1979 werd het Ruimteverdrag uitgebreid met het Maanverdrag. Hierin staat dat als er hulpbronnen van de maan worden gehaald, de landen een internationale autoriteit moeten oprichten voor toezicht. Nederland heeft dit verdrag ondertekend, Amerika niet', aldus Masson-Zwaan.

Masson-Zwaan geeft in het interview in het Leidsch Dagblad verder aan dat ze het zonde zou vinden 'als we niet kijken naar een economisch haalbare manier om grondstoffen van de maan te halen'.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.