Universiteit Leiden

nl en

Archeoloog Tesse Stek over aardbeving Italië

Op 24 augustus werd Italië getroffen door een zware aardbeving. Archeoloog Tesse Stek sprak erover op NPO Radio1.

Grote delen van het door een aardbeving getroffen Italiaanse stadje Amatrice en omgeving liggen in puin en het aantal slachtoffers loopt schrikbarend op. In 2009 werd in dezelfde regio L’Aquila getroffen, in 2002 San Giuliano di Puglia: maar de aarde in centraal Italië is al onbetrouwbaar sinds de klassieke oudheid. Zo blijkt uit inscripties uit onder meer de vierde eeuw na Christus toen het gebied ook al zwaar getroffen werd. Aardbevingen hielden de gemoederen van de Ouden bezig, en filosofen schreven verhandelingen over hun oorsprong. Er werd in Rome zelfs een tempel aan de aardgod Tellus gewijd, om de gevaarlijke aarde gunstig te stemmen. Een gesprek met de Leidse archeoloog en kenner van de getroffen streek, Tesse Stek.

Beluister het fragment op NPO Radio1.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.