Universiteit Leiden

nl en

Edwin Bakker in de Volkskrant over de executie van de Nederlandse Jihadisten

Nadat twee betrouwbare informatiebronnen omtrent IS, het RBSS (Raqqa is Being Slaughtered Silently) en het SOHR (het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten), zich tegenstrijdig hebben uitgelaten over de executie van Nederlandse IS strijders, is de vraag welke organisatie aan het juiste eind trekt. In een interview met de Volkskrant werd er een beroep gedaan op de expertise van hoogleraar terrorisme en contra-terrorisme Edwin Bakker om een visie te werpen op deze complexe en verwarrende situatie.

‘‘Het blijft afwachten, maar ik ben geneigd te geloven dat inderdaad acht Nederlanders zijn geëxecuteerd en nog eens 75 zijn gevangengenomen bij de stad Raqqa.’’ Ondanks de verwarring omtrent de uitspraken van organisatie SOHR dat de informatie van het RBSS niet zou kloppen, verwacht Bakker dat de situatie geschetst door het RBSS het dichtst bij de waarheid zal zitten. ‘‘Het beeld dat zij schetsen van de Nederlanders in Syrië komt bovendien grotendeels overeen met het plaatje dat ik heb van de situatie aldaar.’’

Dat er meer speelt in de berichtgeving rondom de vernomen executies en gevangenneming, is volgens Bakker logisch te verklaren. ‘‘Dit verhaal is goud tegen IS; een beter anti-IS-verhaal kun je niet wensen. Als zij het bevestigen, wordt het door IS-sympathisanten direct afgedaan als onzin.’’
Hoe dan ook is het volgens Bakker belangrijk om voorzichtig te zijn in de aanname dat de executies wel of niet plaats zouden hebben gevonden. ‘‘In beide gevallen geldt: het is maar één bron.’’ Lees het hele interview of meer informatie rondom de berichtgevingen hier.  

Edwin Bakker is hoogleraar Terrorisme en Contraterrorisme aan de Universiteit Leiden en directeur van het Institute of Security and Global Affairs in Den Haag. Zijn onderzoeksonderwerpen zijn radicalisering en jihadistisch terrorisme in het algemeen en profielen van (jihadistische) terroristen in het bijzonder. Daarnaast richt zijn onderzoek zich op het omgaan met (angst voor) terrorisme en beleidsimplicaties op dit terrein.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.