Universiteit Leiden

nl en

Advies Edwin Bakker: "Schaf systeem met dreigingsniveaus terreur af"

Het systeem van dreigingsniveaus waarmee de bevolking elk kwartaal wordt geïnformeerd over de kans op een aanslag, kan beter worden afgeschaft. Het huidige dreigingsniveau (substantieel) dat al sinds maart 2013 geldt, wordt op te veel uiteenlopende situaties toegepast. Daardoor dreigt het systeem nietszeggend te worden, aldus Edwin Bakker.

"Er is nu een groot verschil”, zegt Bakker in een gesprek met NRC,"met maart 2013 – toen mensen begonnen uit te reizen naar Syrië en Irak en misschien een aanslag wilden plegen. Nu zijn er daadwerkelijk mensen teruggekomen van het slagveld, die in Parijs ook nog eens daadwerkelijk aanslagen plegen. De verschillen tussen toen en nu kun je niet goed afdekken met één term. Je ziet dat politici zich dat realiseren, en rare tussenvormen gaan verzinnen als substantieel-plus.”

Hij ziet twee alternatieven, waarbij hij een voorkeur heeft voor het helemaal schrappen van de vier termen. "Je suggereert met die vier niveaus dat je objectief kunt kwantificeren waarom je van het ene naar het andere niveau gaat”, zegt Bakker. "Dat kun je niet hard maken.” Lees hier het volledige interview.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.