Logo Universiteit Leiden.

nl en

Vulkanisme

Een vurige kracht in het systeem aarde

Een gevaarlijke schoonheid; vulkanen staan bekend om hun gespleten persoonlijkheid. Ze stralen serene rust uit of verspreiden nietsontziende verwoesting. Bij het overrompelende natuurgeweld van vulkanen voelt de mens zich nietig en kwetsbaar. Daar staat tegenover dat veel vulkanische landschappen tot de mooiste gebieden op aarde behoren. Het zijn toeristische trekpleisters waar men kan genieten van prachtige natuur en van vulkanische bijverschijnselen als heetwaterbronnen en warme modderbaden. Geothermaal water wordt gebruikt voor verwarming en energieopwekking en belangrijke minerale grondstoffen zijn gevormd door vulkanische activiteit.

De moderne vulkanologie laat zien dat vulkanen een sleutelrol spelen in de aardse dynamiek. De verwijdering van warmte uit de aarde is de drijvende kracht van het vulkanisme en de oorsprong van vulkanen ligt dan ook in de processen die zich afspelen in de aardkorst en, nog dieper, in de aardmantel. Zo vormt een vulkaan een venster naar het inwendige van de aarde en heeft vulkanische activiteit de evolutie van het leven en de geschiedenis van de mens sterk beïnvloed. U maakt kennis met de veelzijdige activiteit en verschijningsvorm van vulkanen en met een groot aantal vulkanen en vulkaangebieden. Dit is een explosief college waarin veel brandende vragen over vulkanen beantwoord zullen worden.

Eppelsberg vulkaan bij Nickenich, Eifel. Foto: Marcel van Schoor

Opzet van de colleges

  • Inleiding tot het vulkanisme, de plaattektoniek en het systeem aarde.
  • Geschiedenis van de vulkanologie.
  • Het basismateriaal, de ingrediënten en het eindproduct: magma, lava en stollingsgesteenten.
  • De climax en het resultaat: erupties, eruptieproducten en vulkaanvormen.
  • Vulkanen en de mens: de voor- en nadelen van leven op een vulkanisch actieve planeet.
  • Uw keuze: vulkanen en vulkaangebieden.

8 woensdagen
5, 12, 19, 26 feb,
4, 11, 18, 25 mrt
11.15-13.00 uur
Leiden

Werkvorm

Hoorcollege met vragen.
Thuis ca. 2 uur studeren per bijeenkomst.
Het is een voordeel om niet volledig onbekend te zijn met chemische formules en reacties maar geen voorwaarde.

Studiemateriaal

  • Syllabus.
  • Powerpoints na afloop van het college. Mogelijk verkort ivm beeldrechten.
  • Digitale bestanden van enkele artikelen.
  • Korte literatuurlijst.

Colleges € 268,-
Met HOVO-fan-pas € 28,-
Syllabus op papier € 25,-

Docent

Marcel van Schoor is docent geologie aan diverse HOVO-instellingen. Hij is redacteur van het tijdschrift Grondboor en Hamer en was tot voorkort bestuurslid van de Nederlandse Geologische vereniging.

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal en een print van de syllabus

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Wanneer u meer dan twee collegereeksen volgt, kan het voordeliger zijn een HOVO-fan-pas aan te schaffen via Aanmelden voor veelplegers/grootverbruikers hieronder.

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal en een print van de syllabus

Medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Zij krijgen automatisch 50 % korting.

Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

1. Bestelformulier voor de HOVO-fan-pas

2. Mail aan HOVO om de collegereeksen van uw keuze op te geven

Aanmelden als veelpleger/grootverbruiker gaat in twee stappen.
1. U koopt voor € 600,- een HOVO-fan-pas die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) De pas kunt u via het reguliere inschrijvingsysteem bestellen: u gebruikt de bovenste link.
2. Om aan te geven welke serie of series u wilt volgen, stuurt u een mail met behulp van de tweede link. Deze link kunt u gedurende het semester dat uw pas geldig is, blijven gebruiken om series toe te voegen. Denkt u eraan dat bij een aantal series het studiemateriaal op papier kan worden besteld en u bij die series dus ook dient aan te geven of u dat wilt?

In de regel loont het een fan-pas aan te schaffen wanneer u meer dan twee collegereeksen wilt volgen, maar het is verstandig dit na te rekenen.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie