Logo Universiteit Leiden.

nl en

Latijns-Amerika, tussen extreemrechts en linkse overwinningen

Een van de grootste problemen in Latijns-Amerika is de toenemende armoede voor miljoenen Latijns-Amerikanen. Dat leidt tot een aantal verschijnselen. We zien gebrek aan vertrouwen in het bestaande democratische stelsel wat zich uit in politieke radicalisering naar links of naar rechts. Nieuwe leiders moeten problemen oplossen. Voorbeelden zijn de linkse leiders in Mexico, Colombia en Chili. Maar in Nicaragua en Venezuela, onder andere, ontaardde de aandacht voor de noden van de bevolking in feitelijke dictatuur.

De problemen worden verergerd door corruptie en drugsgeweld. Die twee verschijnselen leidden tot toenemende onveiligheid voor de bevolking en treden het meest aan het licht in Mexico, Midden-Amerika en Brazilië.

Latijn-Amerika kampt tevens met toenemende klimaatproblemen wat zich uit in droogte, overstromingen en bosbranden. Voeg daar nog bij de verwoestende uitwerking van de Covid-19 pandemie in een werelddeel waar de medische verzorging in vele landen onvoldoende was. Erger nog, in sommige landen hebben zittende machthebbers, zoals Bolsonaro in Brazilië en Ortega in Nicaragua bewust onvoldoende maatregelen genomen.

Als gevolg van deze problemen zien we in de loop der decennia vele miljoenen armen hebben geprobeerd de V.S. te bereiken, maar niet alleen zij, want vanuit de dictaturen vertrekt ook een deel van de middenklasse naar de V.S. en Europa

Maar er is ook hoop voor de toekomst: Nieuw leiderschap in Mexico, Brazilië, Colombia en Chili neemt de behoeften van de (inheemse) bevolking serieus en dat leidt tot vele hervormingen.

Latijns-Amerika heeft ook veel rijkdommen zoals lithium die zowel de VS, China als de EU bijzonder interesseren. 

college 1. Raymond Buve: Mexico en Midden-Amerika Politiek- en drugsgeweld onbeheersbaar. Waarom?  Dit hangt samen met de geopolitieke ligging als route naar de V.S.

college 2. Fábio de Castro: The main socioenvironmental challenges currently faced in Latin America. The region is characterized by large reserves of natural resources which are under threat from increasing global demands for commodity production. 

college 3. Marianne Wiesebron De relaties met de VS, de Europese Unie, China en Rusland

college 4. Raymond Buve  Het probleem van de autocratische regimes Nicaragua (Ortega), Cuba, Venezuela (Maduro) Cees Nooteboom, Continent in Beweging: Alle Zuid- en Midden-Amerikaanse reizen. Bezige Bij, Amsterdam 2013. Beschikbaar als E-book

college 5. Marianne Wiesebron: extreemrechts aan de macht: het Brazilië van Bolsonaro en rol militairen

college 6. Marianne Wiesebron: Links en democratie weer terug in Brazilië: gevecht tegen honger en armoede.  Lula, Luiz Inácio da Silva, voor de derde maal president in een zeer verdeeld Brazilië

college 7. Pablo Isla Monsalve Inheemse volkeren, natievorming en plurinationalisme in Latijns-Amerika. Voorbeelden zijn de Plurinationale staten Ecuador en Bolivia, maar ook Chili en Colombia  tonen heden ten dage  cultureel pluralisme dat recht doet aan de inheemse volken.

college 8. Raymond Buve :  [im]migratie

Data, tijden, locatie

8 woensdagen
4, 11, 18, 25 oktober
1, 8, 15, 22 november 2023
13.15-15.00 uur
Leiden

Docenten

Docent prof. dr. Raymond Buve is emeritus-hoogleraar Geschiedenis van Latijns Amerika met 50 jaar ervaring in dat werelddeel als onderzoeker en bij werk voor de Europese Unie.

Docent dr. Fàbio de Castro is universitair hoofddocent bij het CEDLA (Centre for Latin American Research and Documentation) van de Universiteit van Amsterdam.

Docent dr. Marianne Wiesebron is universitair hoofddocent (gepensioneerd), Geschiedenis van Latijns-Amerika met ruim 40 jaar ervaring in dat werelddeel, vooral in Brazilië.

Docent dr. Pablo Isla Monsalve is universitair docent aan het Instituut voor Geschiedenis van de Universiteit Leiden.

Hoorcolleges met gelegenheid tot het stellen van vragen en discussie.

Thuis 2 tot 3 uur lezen per bijeenkomst. Een deel van de teksten zijn in het Engels.

Lydia Cacho, Het verdriet van Mexico: Ooggetuigen uit een wetteloos land, Uitgeverij Balans 2017. kosten € 9.00 Zelf aan te schaffen via de boekhandel.

Verder levert HOVO u bestanden en links van een aantal teksten. 

Van een deel van de powerpoints wordt een pdf na het betreffende college beschikbaar gesteld.

Als achtergrondliteratuur wordt aangeraden: 

Cees Nooteboom, Continent in Beweging: Alle Zuid- en Midden-Amerikaanse reizen. Bezige Bij, Amsterdam 2013. (Ook beschikbaar als E-book)

Colleges en teksten € 305,- (incl. thee/koffie)

Bijkomende kosten € 9,- voor het boek van Lydia Cacho, en evt. de kosten voor het boek van Cees Nooteboom.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.