Logo Universiteit Leiden.

nl en

Latijn voor Gymnasiasten: Ovidius Heroides

Met zijn Heroides had Ovidius groot succes: een dichter die zich verplaatst in een vrouw en vanuit haar perspectief een brief schrijft aan de man van wie zij hield — dat vonden hoogopgeleide Romeinen wel wat. Daar komt nog bij dat Ovidius zijn lezers/toehoorders op waarde schat, door de teksten die hij als uitgangspunt voor zijn heldinnenbrieven kiest, bij zijn publiek bekend te veronderstellen: aan elke brief ligt een klassieke classic ten grondslag. En wie geniet er nu niet van Ovidius’ poezie?

Alleen al in het Nederlandse taalgebied zijn er in navolging van Ovidius vanaf de vijftiende eeuw honderden ‘heldinnenbrieven’ in versvorm uitgebracht, wat de populariteit van het genre alleen maar onderstreept; zie verder webpagina van de Universiteit Leiden gewijd aan de Heroides.

Gravure van Penelope in een uitgave van de Heroides van 1580

Er wordt in deze cursus uitgegaan van kennis van de morfologie en de syntaxis van het Latijn op het niveau van het centraal examen. De studenten bestendigen en vermeerderen hun kennis van de vormleer en de syntaxis van het Latijn, alsmede hun ervaring met het lezen van originele Latijnse teksten met gebruikmaking van alle hun ten dienste staande hulpmiddelen (woordenboek, een grammatica, vertaling). Doordat wij gebruik zullen maken van een commentaar, zullen geleerde verwijzingen door Ovidius ons niet ontgaan. Natuurlijk zullen wij ook aandacht hebben voor de versvorm, het elegisch distichon bestaande uit een hexameter en een pentameter.

In deze collegeserie lezen de deelnemers onder begeleiding drie ‘heldinnenbrieven’, waarbij de keuze is gevallen op een zeer bekende, een redelijk bekende en een redelijk onbekende ‘heldin’:

  1. Penelope aan Odysseus (brief 1; brontekst: Homerus Odyssee 19)
  2. Ariadne aan Theseus (brief 10; brontekst: Catullus Carmen 64)
  3. Canace aan Macareus (brief 11; brontekst: Euripides Aeolus, ons, op 28 verzen na, niet overgeleverd)

Docent

Dr. Michel Buijs is als docent Latijn en Grieks verbonden aan de Faculteit Geesteswetenschappen der Universiteit Utrecht en verzorgt lessen op het gebied van de Klassieke Talen namens zijn bedrijf Classix. Zijn onderzoeksbelangstelling gaat uit naar discourse linguïstiek en Latijnse/Griekse taalbeschrijving.

Bekijk een opname van Michel Buijs als hij vertelt over de Griekse historische grammatica.

Praktische informatie

10 donderdagen
1, 8, 15, 22, 29 feb
7, 14, 21 mrt
4, 11 apr
13.15-15.00 uur

Leiden

Werkcolleges; gezamenlijk lezen van teksten.

Thuis ca. 4 uur bestuderen van de behandelde stof en lezen van de Latijnse tekst voor het volgende college.
NB 
Voor het goed kunnen volgen en voorbereiden van de colleges is nodig: Kennis van morfologie en syntaxis van het klassiek Latijn op niveau van het centraal examen (gymnasium).

  • Knox, Peter E., ed., 1995. Ovid Heroides. Selected epistles, Cambridge: Cambridge University Press [Cambridge Greek and Latin Classics, vulgo: ‘de Green and Yellow-serie’], ISBN: 0-521-36834-0 (Paperback);
  • Woordenboek (bij voorkeur Woordenboek Latijn/Nederlands, Harm Pinkster (red.), Amsterdam University Press, zevende herziene druk 2018, ISBN 978-90-8964-073-4; eventueel online;
  • Grammatica (geen voorkeur);
  • Perseus site

In aanvulling op de literatuurlijst in de commentaar van Knox:

  • M. Catherine Bolton, 1994. ‘The Isolating Effect of Sola in Heroides 10’, Phoenix 48.1, 42-50.
  • Megan O. Drinkwater, 2007. ‘Which Letter? Text and Subtext in Ovid’s “Heroides”’, The American Journal of Philology 128.3, 367-387.
  • Joseph Farrell, 1998. ‘Reading and Writing the Heroides’, Harvard Studies in Classical Philology 98, 307-338.
  • Caroline Kroon, 2012. ‘Some Text Linguistic Observations on Ovid “Heroides” 10’, Mnemosyne 65.2, 238-250.
  • Olga van Marion, 2005. Heldinnenbrieven. Ovidius' Heroides in Nederland [te lezen via https://www.dbnl.org/tekst/mari024held01_01/].
  • Andreas N. Michalopoulos, 2002. ‘Ovid “Heroides” 10.1-4: Ariadne’s ΜΙΤΟΣ’, Mnemosyne 55.1, 95-97.
  • Christoph Pieper, 2012. ‘Ariadne in Ovids “Heroides” und die ‘weibliche’ Stimme’, Mnemosyne 65.2, 219-237.
  • D.W.T. Vessey, 1976. ‘Humor and Humanity in Ovid’s Heroides’, Arethusa 9.1, 91-110.

Colleges en te vertalen teksten € 385,- (incl. thee/koffie)
Secundaire literatuur, grammatica en woordenboek zijn niet inbegrpeen.

U krijgt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur.
U ontvangt na verzending van een ingevuld formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

>Digitaal aanmelden.

De mogelijkheden om aan te melden met korting of met een fanpas voor grootverbruikers/veelplegers vindt u op de pagina Aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.