Logo Universiteit Leiden.

nl en

De kwestie Sjostakovitsj

Dmitri Sjostakovitsj (1906-1975) is tegenwoordig zonder twijfel één van de meest uitgevoerde twintigste-eeuwse componisten. Zijn levensgeschiedenis valt voor een groot deel samen met die van de Sovjet-Unie, en zijn moeizame – maar ook ambivalente – relatie met het stalinisme en latere regimes is nog steeds onderwerp van debat. Zo is de status van Sjostakovitsj’ vermeende memoires zeer omstreden.

Op 20 maart 2024 zal Beer Muziektheater in de Leidse Schouwburg een voorstelling wijden aan die problematische band tussen Sjostakovitsj en Stalin, en op 25 april klinkt in de Aalmarktzaal zijn Pianokwintet op. 57, uitgevoerd door het Chianti Ensemble. Rond deze twee culturele evenementen heeft HOVO een korte collegereeks gecomponeerd waarin de musicus Sjostakovitsj van verschillende kanten wordt belicht door vier verschillende experts.

Historicus Henk Kern zal de complexe politieke geschiedenis van de Sovjet-Unie belichten, en daarbij ook ingaan op het stalinistische cultuurbeleid en op de positie van individuele kunstenaars zoals Sjostakovitsj. In het volgende college volgt een schets van  het panorama van andere kunstvormen zoals beeldende kunst, ballet en literatuur, waarin zulke indrukwekkende resultaten werden bereikt. Dit college wordt gegeven door Otto Boele. Het werk van Sjostakovitsj is naadloos verbonden met geniale musici als Svjatoslav Richter, David Oistrach en Mstislav Rostropovitsj, terwijl hij zelf ook een virtuoos pianist was. Musicoloog en altviolist Kolja Meeuwsen gaat op zoek naar oude opnames die ons dichtbij de bron van deze muziek brengen. Pianist en muziektheoreticus Bert Mooiman besteedt aandacht aan de fascinerende muzikale context van de Russische muziek in de twintigste eeuw, en zal aan de hand van het Pianokwintet op. 57 ingaan op de geheel eigen stijl van de muziek van Sjostakovitsj.

  • De politieke context (Henk Kern)
  • Kunst in de Sovjet-Unie (Otto Boele)
  • Russische muziek in de 20e eeuw (Bert Mooiman)
  • Sjostakovitsj in oude opnamen (Kolja Meeuwsen)
  • De muziek van Dimitri Sjostakovitsj: stijl en karakter (Bert Mooiman)

Docenten

Dr. Henk Kern is universitair docent Russische geschiedenis aan het Instituut voor Geschiedenis, Universiteit Leiden.

Dr. Otto Boele is universitair hoofddocent Hedendaagse Russische literatuur, Universiteit Leiden.

Dr. Bert Mooiman is pianist, organist en muziektheoreticus. Hij doceert muziektheorie, improvisatie en fortepiano aan het Koninklijk Conservatorium, Den Haag.

Drs. Kolja Meeuwsen studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht. Hij is docent muziekgeschiedenis en muziekwetenschap aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

Praktische informatie

5 vrijdagen
8, 15 mrt
5, 12, 19 apr
13.15-15.00 uur
Leiden

Hoorcollege met gelegenheid tot het stellen van vragen.

Digitale bestanden van losse teksten die de cursisten van tevoren kunnen lezen.
Powerpoints worden na afloop van het college beschikbaar gesteld.

Thuis 2 tot 4 uur voorbereiden per bijeenkomst.
Teksten kunnen eventueel Engelstalig zijn; vertrouwdheid met het notenschrift wordt aanbevolen (maar is niet strikt noodzakelijk)

Colleges en teksten € 210 (incl. koffie/thee)

U krijgt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur.
U ontvangt na verzending van een ingevuld formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

>Digitaal aanmelden.

De mogelijkheden om aan te melden met korting of met een fanpas voor grootverbruikers/veelplegers vindt u op de pagina Aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.