Logo Universiteit Leiden.

nl en

Noord- en Zuid-Korea vergeleken

Het Koreaanse schiereiland is van immens belang in de wereld, op allerlei verschillende manieren. Het is dat ook in wetenschappelijk opzicht, omdat de volledig andere ontwikkelingstrajecten van Noord- en Zuid-Korea laten zien hoe belangrijk omgevingsfactoren in de ontwikkeling van samenlevingen zijn. En hoe relatief onbelangrijk cultuur daarin is: beide landen begonnen namelijk als hetzelfde land met een gedeelde cultuur, een gedeelde taal, en een gedeelde geschiedenis.

In dit college gaan we aan de hand van een aantal themata hedendaags Zuid-Korea en Noord-Korea met elkaar vergelijken om de volle breedte van de menselijke conditie aan het licht te brengen. Een vergelijking zal ook de op het eerste gezicht zo contrasterende samenlevingen enigszins nuanceren. Zuid-Korea is weliswaar rijk en democratisch, maar bepaald niet zonder problematiek op beide gebieden. Noord-Korea is weliswaar arm en dictatoriaal, maar ook daar kan op onverwachte plekken vrijheid gevonden worden.

Topoverleg in 2018 tussen Noord en Zuid Korea: Kim Jong-un en Moon Jae-in. (Foto: Cheongwadae / Blue House - Square prop, bron: wikipedia)
  1. Inleidend college: korte geschiedenis van verenigd Korea en bespreking van de kernbegrippen voor de collegereeks
  2. Vrijheid en onvrijheid in Noord- en Zuid-Korea
  3. Bestuur, politiek en economie
  4. Leger en samenleving
  5. Internationale betrekkingen
  6. Besluitend college: hoe kunnen de verschillen verklaard en de overeenkomsten begrepen worden?

Docent

Prof. dr. Remco Breuker is historicus op het gebied van Korea en Noordoost-Azië. Hij is gespecialiseerd in de middeleeuwse geschiedenis van Korea en Noordoost-Azië en in hedendaagse Noord-Koreaanse aangelegenheden. Hij is vaak in de media om actualiteit rond Noord-Korea te duiden en adviseert de overheid over de toestand in Korea. Momenteel werkt hij aan een door Europa gesubsidieerd project over de percepties van Mantsjoerijse verhalen en aan een project over Noord-Koreaanse dwangarbeid in de EU, gesponsord door het LeidenAsiaCentre.

Praktische informatie

6 dinsdagen
12, 19, 26 mrt
2, 9, 16 apr
11.15-13.00 uur

Leiden

Hoorcollege met tijd voor vragen en discussie.

Thuis 2 tot 4 uur voorbereiden per bijeenkomst. U leest de cursusboeken.

Cursusboeken zelf aan te schaffen

Breuker, De B.V. Noord-Korea, Prometheus 2018 (ISBN 9789044637328 ebook ca. € 12,-) (de paperback-versie ISBN 9789044637311 is alleen nog tweedehands te krijgen)

Remco Breuker, De Koreaanse golf, Prometheus, 2022 (ISBN 9789044639933 ebook ca. € 14,-) (ISBN 9789044639919 paperback € 23,50)

Colleges € 247,- (incl. koffie/thee)
De studieboeken zijn niet inbegrepen.

U krijgt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur.
U ontvangt na verzending van een ingevuld formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

>Digitaal aanmelden.

De mogelijkheden om aan te melden met korting of met een fanpas voor grootverbruikers/veelplegers vindt u op de pagina Aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.