Logo Universiteit Leiden.

nl en

Reis om de wereld: van Amerika tot Japan

In deze nieuwe vijfdelige serie uit de online reeks Reis om de wereld leidt kunsthistoricus dr. Kathleen Nieuwenhuisen u naar bijzondere locaties in New York, Rome, New Jersey, Japan en Saoedi Arabië. Ze zijn alle verschillend van aard. Gaat u mee?

Allereerst bezoeken wij het onlangs gerestaureerde Renaissance palazzo dat ‘The Napoleon of Wall Street’ in 1903 in hartje New York naast zijn huis laat bouwen voor zijn kunst- en boekencollectie: The Morgan Library & Museum. De week erop wandelen we door het Nieuwe Rome dat Mussolini in de jaren dertig voor ogen staat:  een wijk voor wereldtentoonstelling E42 waarin de bovenmenselijke maat het uitgangspunt is. Vervolgens maken we in New Jersey kennis met het werk van kunstenaar John Seward Johnson II. Die verwezenlijkt in 1992 zijn visie in een eigen beeldentuin met museum: moderne kunst voor iedereen toegankelijk maken. De opzet is eigenzinnig, maar slaat bijzonder goed aan. In Japan laten we ons op het eiland Naoshima verwonderen door een esthetisch samenspel van kunst, architectuur en natuur. Tenslotte geven we ons in de AlUla vallei in Saoedi Arabië over aan een adembenemend woestijnlandschap waarin toonaangevende landschapskunst alle ruimte krijgt. Een alternatieve inkomstenbron lijkt hiermee aangeboord.

E.U.R. de stad die Mussolini bouwde (bron: wikipedia)

Docent

Dr. Kathleen Nieuwenhuisen is kunst- en cultuurhistoricus en doceert sinds 1998 aan diverse universiteiten en HOVO-instellingen. In 2013 richt zij haar bureau art+context in Amsterdam op waarvoor zij óók cursussen en rondleidingen geeft.

Praktische informatie

5 rondleidingen online via Zoom
25 jan
1, 8, 15, 29 feb
10.30-11.15 uur
Bij u thuis, achter de computer

Hoorcolleges met veel beeldmateriaal en beperkt gelegenheid tot het stellen van vragen.
Online via het programma Zoom.
Deelnemers krijgen een link toegestuurd en kunnen vanuit huis inloggen.

Er wordt een opname gemaakt van de Zoomsessie. Deelnemers kunnen deze zien via Brightspace. De opnames blijven zichtbaar tot 1 juli 2024.

Voorbereiden is niet noodzakelijk en er is geen studiemateriaal.
Behalve dat de rondleidingen in een historische volgorde staan, staat elke bijeenkomst los van de andere.

Colleges en toegang tot de opnames € 93,-

U krijgt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur.
U ontvangt na verzending van een ingevuld formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

>Digitaal aanmelden.

De mogelijkheden om aan te melden met korting of met een fanpas voor grootverbruikers/veelplegers vindt u op de pagina Aanmelden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.