Logo Universiteit Leiden.

nl en

Colleges online

HOVO biedt een klein aantal colleges online. Hoe ziet zoiets eruit? En wat is het huidige aanbod?

Aanbod voorjaar 2023

Reis om de wereld: van Amerika tot Japan - dr. Kathleen Nieuwenhuisen
Rondleidingen via Zoom: 
5 donderdagen: 25 jan, 1, 8, 15, 29 feb, 10.30-11.15 uur
De opnames van de colleges via Zoom komen een paar dagen na elk college beschikbaar, d.w.z. vanaf ca. 25 januari elke week een college van drie kwartier.

Geschiedenis van Cyprus - dr. Patrick Gouw
Colleges via Zoom:
5 donderdagen: 28 mrt, 4, 11, 18, 25 apr, 13.15-15.00 uur
De opnames van de colleges via Zoom komen een paar dagen na elk college beschikbaar, d.w.z. vanaf ca. 28 maart elke week een college van twee maal drie kwartier.

Zwarte gaten - prof. dr. Jan Willem van Holten, dr. Sjoert van Velzen, prof. dr. Koenraad Schalm
Colleges via livestream
5 donderdagen: 7, 14, 21, 28 mrt, 4 apr 2024, 15.15-17.00 uur
De opnames van de colleges komen een paar dagen na elk college beschikbaar, d.w.z. vanaf ca. 7 maart elke week een college van twee maal drie kwartier.

Hoe zien de colleges online eruit?

Dit is de meest levensechte vorm. De docent is redelijk van dichtbij opgenomen en kan via een extra scherm beelden, bijvoorbeeld powerpoints tonen. De deelnemers kunnen deelnemen met of zonder camera op hun laptop, tablet of smartphone. De deelnemers kunnen via de microfoon in hun computer, tablet of smartphone reageren. Ze kunnen ook via chat een vraag of opmerking intypen. In feite is een college via Zoom dus een virtuele bijeenkomst, op een vastgestelde tijd.

De colleges via Zoom worden vastgelegd en beschikbaar gesteld via Brightspace, de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Dit is een beveiligde omgeving. U dient dus aan te melden met gebruikersnaam en wachtwoord en wordt gevraagd om verificatie.
U kunt de opnames bekijken op uw eigen tijd. Ze blijven doorgaans een semester lang tot uw beschikking.

De opnames bestaan uit twee kaders: één met een weergave van de beeldprojectie, en één met het gezicht van de docent, of de persoon die het woord neemt in de bijeenkomst. Van deelnemers die het woord nemen met hun camera uitgeschakeld ziet u alleen een zwart scherm met de naam waarmee zij zijn ingelogd.

Reageren en vragen stellen is meestal mogelijk via mails aan HOVO die deze doorstuurt aan de docent. Soms geeft de docent zijn of haar eigen mailadres.

Dit zijn registraties van de colleges zoals ze in een zaal worden gehouden. De camera staat doorgaans achter in de zaal en toont dus een vrij klein beeld van de docent in een kader. In een tweede kader ziet u een weergave van de beeldprojectie. Deelnemers in de zaal kunt u niet zien en reacties in de zaal vaak niet horen. HOVO vraagt de docenten eventuele vragen te herhalen.

Een livestream is live, dus op de tijd dat het college wordt gegeven. U kunt echter niet online reageren op dat moment. U kunt wel een mail sturen aan HOVO die deze weer doorstuurt aan de docent. Soms geeft de docent zijn of haar eigen mailadres.

Feitelijk is er geen verschil tussen deze opname en de livestream. Maar u kunt deze registraties wel op uw eigen tijd bekijken. Dat gebeurt via Brightspace, de digitale leeromgeving van de Universiteit Leiden. Dit is een beveiligde omgeving. U dient dus aan te melden met gebruikersnaam en wachtwoord en wordt gevraagd om verificatie.
De opnames blijven doorgaans een semester lang tot uw beschikking.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.