Logo Universiteit Leiden.

nl en

Dantes Goddelijke Komedie

De Goddelijke Komedie is een monumentaal meesterwerk dat tot de hoogtepunten uit de wereldliteratuur behoort. Hierin beschrijft de dichter zijn reis door de Hel, Louteringsberg en het Paradijs in het jaar 1300. Ter gelegenheid van het 700ste sterfjaar van de dichter, zullen we een reeks colleges houden waarin exemplarische canti uit de hele Komedie zullen gelezen en becommentariëerd worden. Waarom is het belangrijk om dit boek te lezen? Omdat de Komedie alle fundamentele waarden van de Westerse beschaving beschrijft en ordent: vrije wil en eigen verantwoordelijkheid, recht en plicht, schuld en boete, rationaliteit en spiritualiteit; waarden die op dit moment onder vuur liggen. Dantes wereld begrijpen is dus de manier om onszelf beter en dieper te leren kennen.

Domenico di Michelino: Dante 1465, Dom, Florence

10 dinsdagen
7 september tm 9 november 2021
15.15-17.00 uur
Leiden

Werkvorm

Hoorcolleges met vragen, discussie.
Thuis ca. 2 uur studeren per bijeenkomst.

Studiemateriaal

  • Iedere editie van de Goddelijke Komedie met vertaling.
  • Pdf's van de powerpoints, na afloop van het college.

Aanbevolen literatuur

  • Gandolfo Cascio, Dolci detti. Dante, la letteratura e i poeti, Marsilio 2021, isbn: 9788829710690, € 12,50. (Aan te schaffen via de boekhandel.)

Collegeserie in de zaal € 330
Bij de prijs zijn de digitale bestanden van de powerpoints inbegrepen. U kunt geen print bestellen.
Bijkomende kosten: een uitgave van de Goddelijke Komedie.

Docent

Gandolfo Cascio is universitair docent Italiaanse literatuur en Vertaalwetenschap aan de Universiteit Utrecht, waar hij tevens het project Observatory on Dante Studies uitvoert. Zijn laatste boeken zijn Le ore del meriggio. Saggi critici, Il Convivio 2020 (G.A. Borgeseprijs voor de literaire non-fictie) en Dolci detti. Dante, la letteratura e i poeti, Marsilio 2021.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.