Logo Universiteit Leiden.

nl en

Fresco’s in Toscane en Umbrië

Deze colleges zijn voltekend.

In 2011 schreef HOVO-docent Ernest Kurpershoek een boek over Italiaanse fresco’s. Bij HOVO gaf hij toen ook colleges over dat onderwerp.  Inmiddels zijn op het gebied van Italiaanse fresco’s zoveel nieuwe ontdekkingen gedaan dat het tijd is om de frescokunst weer onder de aandacht te brengen en verder uit te diepen.

Vanwege de ongelooflijke rijkdom aan fresco’s in Italië beperken we ons tot Toscane en Umbrië.  In het college komt een breed scala aan thema’s aan bod. We letten op de voorstellingen, de verteltrant, de stijl, maar staan ook uitgebreid stil bij het ontstaansproces en de achterliggende redenen voor de opdrachtverlening van frescocycli.

Een ander criterium bij de samenstelling van dit college is dat niet alleen aandacht wordt besteed aan bekende fresco’s, zoals die in Assisi of van Piero della Francesca in Arezzo, maar ook aan muurschilderingen die tot dusver aan de aandacht van het grote publiek zijn ontsnapt.

Florentijnse fresco’s worden niet behandeld; daarover wordt te zijner tijd mogelijk een apart college georganiseerd.

Pinturicchio: Fresco in de Piccolomini-bibliotheek van de Dom van Siena

Drs. Ernest Kurpershoek is kunsthistoricus en werkzaam als docent en cultureel reisleider. Hij is gespecialiseerd in Italiaanse fresco’s.

Website van Ernest Kurpershoek.

5 donderdagen
1, 8, 15, 22, 29 nov
15.15-17.00 uur
Leiden

Hoorcolleges met vragen, discussie.
Thuis ca. 2 uur studeren per bijeenkomst.
Basiskennis kunstgeschiedenis wordt bekend verondersteld.

  • Ernest Kurpershoek, Italiaanse fresco’s, Olive Press, 2011. ISBN 9789077787304, € 19,50.
  • Korte literatuurlijst voor wie verder wil lezen.
  • PDFs van de powerpoints.

Colleges € 162,50
Met HOVO-fan-pas € 17,50
NB Studieboek € 19,50 (bestellen bij de boekhandel of via het HOVO-aanmeldingsformulier als studiemateriaal. Via HOVO wordt het boek uitgereikt op het eerste college. Tenzij u het zelf afhaalt op het bureau. Dat kan vanaf 4 okt.)

Aanmelden

De collegereeks is voltekend. Wanneer u op de wachtlijst wil worden gezet, kunt u HOVO mailen. Maar de kans dat iemand van de wachtlijst alsnog wordt geplaatst is klein.
Indien er toch nog een plaats vrij komt, krijgt de bovenste van de wachtlijst van ons bericht dat hij of zij wordt toegelaten. Alle anderen horen niets van ons. Doorgaans melden zich niet meer dan een of twee personen per collegereeks af. Mocht de collegereeks in een van de volgende seizoenen herhaald worden dan krijgen mensen  op de wachtlijst een uitnodiging om bij voorinschrijving in te tekenen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie