Logo Universiteit Leiden.

nl en

Fresco’s in Toscane en Umbrië

In 2011 schreef HOVO-docent Ernest Kurpershoek een boek over Italiaanse fresco’s. Bij HOVO gaf hij toen ook colleges over dat onderwerp.  Inmiddels zijn op het gebied van Italiaanse fresco’s zoveel nieuwe ontdekkingen gedaan dat het tijd is om de frescokunst weer onder de aandacht te brengen en verder uit te diepen.

Vanwege de ongelooflijke rijkdom aan fresco’s in Italië beperken we ons tot Toscane en Umbrië.  In het college komt een breed scala aan thema’s aan bod. We letten op de voorstellingen, de verteltrant, de stijl, maar staan ook uitgebreid stil bij het ontstaansproces en de achterliggende redenen voor de opdrachtverlening van frescocycli.

Een ander criterium bij de samenstelling van dit college is dat niet alleen aandacht wordt besteed aan bekende fresco’s, zoals die in Assisi of van Piero della Francesca in Arezzo, maar ook aan muurschilderingen die tot dusver aan de aandacht van het grote publiek zijn ontsnapt.

Florentijnse fresco’s worden niet behandeld; daarover wordt te zijner tijd mogelijk een apart college georganiseerd.

Pinturicchio: Fresco in de Piccolomini-bibliotheek van de Dom van Siena

Drs. Ernest Kurpershoek is kunsthistoricus en werkzaam als docent en cultureel reisleider. Hij is gespecialiseerd in Italiaanse fresco’s.

Website van Ernest Kurpershoek.

5 donderdagen
1, 8, 15, 22, 29 nov
15.15-17.00 uur
Leiden

Hoorcolleges met vragen, discussie.
Thuis ca. 2 uur studeren per bijeenkomst.
Basiskennis kunstgeschiedenis wordt bekend verondersteld.

  • Ernest Kurpershoek, Italiaanse fresco’s, Olive Press, 2011. ISBN 9789077787304, € 19,50.
  • Korte literatuurlijst voor wie verder wil lezen.
  • PDFs van de powerpoints.

Colleges € 162,50
Met HOVO-fan-pas € 17,50
NB Studieboek € 19,50 (bestellen bij de boekhandel of via het HOVO-aanmeldingsformulier als studiemateriaal. Via HOVO wordt het boek uitgereikt op het eerste college. Tenzij u het zelf afhaalt op het bureau. Dat kan vanaf 4 okt.)

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier met boek

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie