Logo Universiteit Leiden.

nl en

Tuinen der verbeelding

Vijf virtuele wandelingen door Europese beeldentuinen.

U kunt nog niet aanmelden voor deze colleges

 

 

In Tuinen van verbeelding voert kunsthistoricus dr. Kathleen Nieuwenhuisen u door vijf Europese beeldentuinen in Oostenrijk, Ierland, Zweden, Duitsland en Frankrijk. Online. Tijdens de stille en gure ochtenden in  januari en februari. Terwijl u warm en knus in uw huis achter uw eigen beeldscherm zit, verwonderen wij ons samen over de verbeeldingskracht van vormgevers die beelden, architectuur, natuur en elementen hebben samengebracht in spectaculaire of juist ingetogen parken. De resultaten zijn indrukwekkend en de beeldhouwers internationaal. 
Bij Graz wandelen wij over de zeven hectare grond die architect Dieter Kienast heeft ontworpen voor 60 beelden die soms uit de kinderwagen van een reus lijken te zijn gevallen. In het Ierse Lough Boora Discovery Park versmelten kunst en natuur tot innovatieve en adembenemende landschapskunst. De prehistorische omgeving van Skulptur Pilane in Zweden komt elke zomer verrassend tot leven door steeds wisselende kunstenaars die hun werk tonen tussen de aldaar grazende schapen. De Brit Tony Cragg kocht in Wuppertal grond en een bijbehorende villa. Daar laat hij tegenwoordig zijn grillige, organische plastieken glansrijk contrasteren tussen het lover van het Skulpturenpark-Waldfrieden. Wij sluiten af in Parijs. Daar krijgt een plan uit 1915 van ondernemer André Citroën in 1992 vorm tijdens een grootschalig stadsvernieuwingsproject: langs de Seine in Parijs krijgen licht, lucht en water vrij spel tussen architectonische constructies. Gaat u mee?
 

Anna (2015) van Jaume Plensa kijkt uit over Skulptur Pilnane (Bron: Wikimedia Commons)

Opzet van de colleges

•    Österreichische Skulpturenpark, Graz
•    Lough Boora Discovery Park, Boora
•    Skulptur Pilane, Långekärr
•    Skulpturenpark Waldfrieden, Wuppertal
•    Parc André Citroën, Parijs
 

5 donderdagen
6, 13, 20, 27 jan; 3 feb 2022
11:00-11:45 uur
Online via Zoom
 

Online rondleidingen, via Zoom.
Voorbereiding is niet nodig.
Er is geen studiemateriaal.

Vijf rondleidingen € 62,50

Docent

Dr. Kathleen Nieuwenhuisen is kunst- en cultuurhistoricus, doceert sinds 2000 kunstgeschiedenis aan verschillende universiteiten en Hovo-instellingen en werd in 2011 genomineerd voor de Onderwijsprijs van de Universiteit Utrecht. In 2013 richtte zij ART+CONTEXT op, haar bureau voor kunst- en cultuurgeschiedenis in Amsterdam.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.