Logo Universiteit Leiden.

nl en

Barok Rome: Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten

Deze colleges hebben plaatsgevonden in augustus 2020. U kunt nog aanmelden voor de colleges in digitale vorm.

Wie wil genieten van de vroege barok in Rome hoeft niet ver te reizen. In het Rijksmuseum vindt de spectaculaire tentoonstelling Caravaggio & Bernini plaats. Niet eerder waren zoveel kunstwerken van Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten in Nederland te zien.

In de jaren tussen 1600 en 1640 ontstond in Rome een enorm levendige kunstscene. Talloze kunstenaars uit Italië en noordelijk Europa kwamen naar de Eeuwige Stad om hun geluk te beproeven. Zij werden aangetrokken door de grote bouwprojecten en de sterke toename van de vraag naar kunst, zowel van kerkelijke als wereldlijke opdrachtgevers.

De schilderijen van Caravaggio (1571-1610) en de sculpturen van Bernini (1598-1680) brachten radicale vernieuwingen teweeg in de geschiedenis van de Europese kunst. Hun kunst was theatraal, shockerend, dynamisch en - schijnbaar - levensecht. Met volkomen verschillende middelen wisten zij de beschouwers emotioneel te raken en te betrekken bij hun kunstwerken.

Maar ook werken van vele andere grote meesters zijn aanwezig op de tentoonstelling, zoals de Bolognese kunstenaars die in Rome furore maakten: Annibale Carracci, Guido Reni en Guercino. Hoe verschilt hun stijl en onderwerpskeuze van de Italiaanse, Franse en Nederlandse Caravaggisten? Hoe reageren deze dikwijls rivaliserende kunstenaars op elkaars werken? 

Deze collegereeks biedt een kennismaking met deze zeer uiteenlopende kunstenaars en sluit aan op een bezoek aan de tentoonstelling die tot 13 september is te zien in het Rijksmuseum. In verband met de 1,5 meter regel zullen we de expositie echter niet in groepsverband bezoeken.

Giovanni Antonio Galli (Lo Spadarino), Christus toont zijn wonden, c. 1630. Perth, Perth Museum and Art Gallery & Kinross Council, Scotland.

Opzet van de colleges

  1. Caravaggio
  2. Bernini
  3. Kunstenaars rondom Caravaggio en Bernini in Rome

De opnames van de colleges komen steeds beschikbaar vanaf drie dagen na de colleges. Tot eind januari kunt ze thuis bekijken op een tijd die u uitkomt.

Hoorcolleges met ruime gelegenheid voor het stellen van vragen en discussie.
Wie de colleges digitaal volgt, krijgt een link naar een opname van de live bijeenkomsten. Wie de colleges digitaal volgt, krijgt een link naar een opname van de live bijeenkomsten. De opnames kunnen niet worden gedownload; u kunt ze wel meermalen bekijken.


Thuis 2 à 3 uur lezen per college.

Studiemateriaal

Enkele artikelen uit de catalogus bij de expositie in het Rijksmuseum.

Collegeserie in digitale vorm € 69,-
Bij de prijzen zijn de digitale bestanden van het studiemateriaal en de powerpoints inbegrepen. U kunt geen print bestellen

Docent

Dr. Zoran Kwak is kunsthistoricus, in 2014 gepromoveerd aan de UvA op een proefschrift over Nederlandse keukentaferelen uit de Gouden Eeuw. Als wetenschappelijk medewerker bij het NIKI in Florence heeft hij jarenlang onderzoek verricht naar Nederlandse schilderijen en fresco’s in openbare collecties in Rome en Latium. In 2015 richtte hij het Mercury Institute of Fine Arts op, waar hij werkt als onderzoeker en docent voor particulieren en openbare instellingen. Hij werkte o.a. voor het Mauritshuis.

Deze website maakt gebruik van cookies.