Logo Universiteit Leiden.

nl en

Oekraïne in cultuur-historisch perspectief

Geschiedenis en actualiteiten van een Europees grensland

Voor de live colleges komt u op een wachtlijst. Voor de colleges in digitale vorm kunt u zich nog inschrijven.

Oekraïne was 30 jaar geleden niet als apart land op de Europese landkaart te vinden. Het vormde nog onderdeel van de communistische staat Sovjet-Unie met Russisch als officiële taal, en de roebel als wettig betaalmiddel. Toen het in 1991 onafhankelijkheid werd, realiseerden maar weinigen van ons dat Oekraïne over een eigen taal, cultuur en geschiedenis beschikt die in vele opzichten sterk afwijken van die van Rusland. Dit laatstgenoemde land ontkent overigens dit feit nog altijd en meent zelfs dat Oekraïne eigenlijk geen onafhankelijke staat zou moeten zijn – niet voor niets noemen Russen het traditioneel ‘Klein-Rusland’. Oekraïne – dat letterlijk ‘aan de grens’ betekent – stond inderdaad lange tijd onder de Russische invloedssfeer. Tegelijkertijd heeft het eveneens lange perioden aan Europese invloeden blootgestaan dankzij de overheersing door onder meer de Litouwers, de Polen en de Habsburgers. Daarnaast woonde er tot de Tweede Wereldoorlog een grote Joodse minderheid in Oekraïne. Bovendien hebben de Oekraïners korte tijd een eigen onafhankelijke Kozakkenstaat gekend. Veel van de huidige politieke en culturele tradities vallen hierop terug te leiden. Het grootste land van Europa zou zich het liefst nog vandaag aansluiten bij de EU, maar mede door de complexe politieke en culture geschiedenis van deze regio lijkt dit voorlopig nog niet te gaan gebeuren.

De orthodoxe Sint-Sofiakathedraal in Kyiv (1037) stamt uit de periode dat Oekraïne net was gekerstend vanuit Constantinopel.

Opzet van de colleges

In deze cursus maken we uitgebreid kennis met de geografie, politieke en culturele geschiedenis van Oekraïne. Daarnaast zullen we ook aandacht besteden aan de contemporaine ontwikkelingen. We zullen daarbij dankbaar gebruikmaken van de rijke vruchten van de lokale Oekraïense literatuur, film en muziek, die ook in aparte colleges aan bod komen. Vooraf aan ieder college wordt een selectie historische en/of literaire teksten gelezen die aan het begin van het college kort worden besproken.

6 maandagen
26 okt; 2, 9, 16 nov; 7, 14 dec
11.15-13.00 uur
Rijksmuseum van Oudheden, Leiden
De opnames van de colleges komen steeds beschikbaar vanaf drie dagen na de colleges. Tot eind januari kunt ze thuis bekijken op een tijd die u uitkomt.

Hoorcollege met vragen over de gelezen stof.

Wie de colleges digitaal volgt, krijgt een link naar een opname van de live bijeenkomsten. De opnames kunnen niet worden gedownload; u kunt ze wel meermalen bekijken.

Thuis ca. 3 uur studeren per bijeenkomst.
Een aantal belangrijke teksten zijn in het Engels.

Studiemateriaal

Uitgebreide syllabus met literatuurverwijzingen.
Powerpoints voor zover de copyrights dat toelaten.

Collegeserie in de zaal € 186,-
Collegeserie in digitale vorm € 138,-
Bij de prijzen zijn de digitale bestanden van de syllabus en de powerpoints inbegrepen. U kunt geen print bestellen.

Docent

Karel Onwijn is historicus en publicist. Hij reist al sinds eind jaren tachtig door de landen van de voormalige Sovjet-Unie en was er jarenlang correspondent voor de Nederlandse en Belgische pers. Hij geeft ook colleges (Radboud, LU, HU) en interculturele trainingen (KIT) over deze landen. Hij schreef diverse boeken waaronder Standplaats Moskou en de Dominicusreisgidsen Oekraïne, Georgiӫ-Armeniӫ en Rusland. Hij is ook promovendus aan de Radboud Universiteit met als onderwerp ‘Reizen door de Sovjet-Unie tijdens de Koude Oorlog’.

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de live colleges 

Aanmeldingsformulier voor de colleges in digitale vorm

Bovenstaande links leiden naar een aanmeldingsformulier voor alle deelnemers die geen aanspraken maken op korting, én voor medewerkers van de Universiteit Leiden (LEI) die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn.

Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie een beroep wil doen op de kortingsmogelijkheden voor mensen met een inkomen rond het sociale minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.