Logo Universiteit Leiden.

nl en
(c) - Marc de Haan

Geneesmiddelen, therapieën, regeneratie

De gereedschapskist van de gezondheidszorg

De gereedschapskist van de gezondheidszorg wordt steeds voller en dat is iets dat vrij recent is. In de jaren 1950 waren er in een apotheek misschien 20 werkzame geneesmiddelen, nu duizenden. Maar het houdt daar niet op. Denk aan kunstgewrichten, hartkleppen, kunstslagaders maar ook combinaties van geneesmiddelen met implantaten zoals stents in bloedvaten. Geavanceerde voeding die soms zo weinig op ons traditionele dieet lijkt dat er bijwerkingen kunnen optreden. Dat is de oogst van de laatste zeventig jaar. En we kunnen nog veel meer verwachten. Regeneratie van organen, immuno- en celtherapie heel nieuwe vormen van diagnostiek en, e-health zijn allemaal beloftes die deels al zijn waargemaakt en verder worden ontwikkeld. Op de ziekteverwekker gerichte therapie kennen we al van de antibiotica, maar de ‘magic bullets’ worden nu ook op kankercellen afgevuurd.

Natuurlijk is niet alles wat nieuw is beter of werkzamer dus al die innovatie zal kritisch moeten worden getest in klinisch onderzoek. Ze zullen ook aan de man moeten worden gebracht en er spelen uiteraard grote belangen. In deze cursus krijgen de deelnemers het laatste nieuws van een groep Nederlandse en Leidse experts. Uiteraard zal er ruime gelegenheid zijn om over de maatschappelijke aspecten hiervan te discussiëren.

Aderlaten, kleurets door J. Sneyd, 1804, naar J. Gillray. (Bron: Wikimedia)

Opzet van de colleges

 • Trials van nieuwe geneesmiddelen in de toekomst (Cohen)
  Beoordeling van geneesmiddelen (De Boer)
 • Onderwijs aan dokters – wat leren artsen over geneesmiddelen? (Van Smeden)
 • Hoe houden we de uitgaven aan geneesmiddelen in de tang? (Swart)
 • Farmamarketing (Van der Linde)
 • Regeneratieve geneeskunde, een nieuw domein in de geneeskunde (Rabelink)
 • Kinderen en geneesmiddelen: van onderzoek naar praktijk (De Wildt)
 • Medicatie op maat/farmacogenetica (Swen)
 • Problemen bij het onderzoek naar de ziekte van Alzheimer (Scheltens)
 • De toekomst van eHealth (Van Luenen)
  Ontpillen en leefstijl (Van Bodegom)

Prof. dr. Adam Cohen

Adam Cohen, hoogleraar Klinische Farmacologie, Universiteit Leiden en tot begin 2018 de algemeen bestuurder van het Centre for Human Drug Research (CHDR).

Pagina van Adam Cohen op de website van de Universiteit Leiden.

Prof.dr. Ton de Boer

Ton de Boer is hoogleraar Grondslagen van de Farmacotherapie, Universiteit Utrecht en voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

Dr. Jeroen van Smeden

Jeroen van Smeden is education director bij het CHDR, en universitair docent, LACDR, Universiteit Leiden.

Prof.dr. Noortje Swart

Noortje Swart is hoogleraar Klinische Farmacologie en Apotheek, Vrije Universiteit Amsterdam en hoofd van de gelijknamige afdeling, Amsterdam UMC.

Dr. Hans van der Linde

Hans van der Linde is huisarts en oud-lid van het College voor Accreditatie Huisartsen uit Capelle aan den IJssel.

Prof.dr. Ton Rabelink

Ton Rabelink is hoogleraar Interne Geneeskunde in het bijzonder de nierziekten, Universiteit Leiden, en hoofd van de afdeling interne geneeskunde en hoofd van divisie 2, LUMC. Daarnaast is hij boegbeeld van Nationale Wetenschapsagenda voor de route Regeneratieve Geneeskunde.

Prof.dr. Saskia de Wildt

Saskia de Wildt is hoogleraar Klinische Farmacologie, Radboud Universiteit Nijmegen, Kinderarts-intensivist Erasmus MC en directeur Nederlands Kenniscentrum Farmacotherapie voor Kinderen.

Dr. Jesse Swen

Jesse Swen is ziekenhuisapotheker – klinisch farmacoloog, universitair hoofddocent Farmacogenetica, LUMC.

Prof.dr. Philip Scheltens

Philip Scheltens is hoogleraar Neurologie, Vrije Universiteit Amsterdam en directeur Alzheimercentrum, UMC Amsterdam.

Dr. Sanne van Luenen

Sanne van Luenen is senior onderzoeker, afdeling Public Health en eerstelijnsgeneeskunde, LUMC.

Dr. David van Bodegom

David van Bodegom isverouderingswetenschapper bij Leyden Academy on Vitality and Ageing en universitair docent, afdeling Public Health en Eerstelijnsgeneeskunde LUMC.

Praktische informatie

9 woensdagen
18, 25 sept,  2, 9, 16,
23, 30 okt, 6, 13 nov
10.45-12.30 uur
30 okt: 13.30-15.15 uur
Leiden, LUMC

Hoorcolleges met vragen.
Passieve kennis van het Engels wordt verondersteld.

Enkele teksten.
PDF’s van de powerpoints.

Colleges € 292,50
Met HOVO-pas € 31,50
Teksten op papier € 18,-

Aanmelden

Aanmeldingsformulier voor de colleges met digitaal studiemateriaal

Aanmeldingsformulier met studiemateriaal op papier

Dit is het reguliere aanmeldingsformulier. Ook studenten die reguliere opleidingen volgen aan de Universiteit Leiden (LEI) en medewerkers die momenteel aan de Universiteit Leiden verbonden zijn, kunnen met behulp van dit formulier inschrijven. Het formulier biedt de mogelijkheid te betalen via Ideal, credit card of door middel van een factuur. NB U ontvangt na verzending van het ingevulde formulier een bevestiging, zodat u kunt controleren of de aanmelding is verwerkt.

Aanmeldingsformulier voor veelplegers/grootverbruikers

HOVO-deelnemers kunnen voor € 600,- een HOVO-fan-pas kopen die geldig is voor een half jaar: februari t/m juli en augustus t/m januari. Wie een dergelijke pas bezit kan zich gedurende het half jaar inschrijven voor een sterk gereduceerd tarief. (Zie de cursusbeschrijvingen.) U kunt dit formulier ook gebruiken wanneer u al een geldige HOVO-fan-pas heeft en dus alleen voor de cursus wilt inschrijven.

Aanmeldingsformulier en verzoek om korting

Voor wie in aanmerking wil komen voor de korting van 50% voor mensen met een inkomen rond het sociaal minimum. U dient dit gestandaardiseerde verzoek om korting uit te printen en ingevuld en ondertekend te versturen, vergezeld van kopieën van de gevraagde bewijzen, ten laatste drie weken voor aanvang van de cursus. Op grond van de gevraagde informatie over uw inkomen en vaste lasten besluit HOVO vervolgens of u voor korting in aanmerking komt.
De korting kan slechts gelden voor één collegereeks per semester. Korting op de kosten van excursies, reizen, boeken e.d. is niet mogelijk.
Dit formulier geeft geen mogelijkheid online te betalen: u ontvangt een factuur.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie