Universiteit Leiden

nl en

Honours Academy

Onderwijs

Honoursonderwijs biedt studenten een extra uitdaging naast hun reguliere studie. Het onderwijs is kleinschalig, persoonlijk en toekomstgericht. Omdat studenten en docenten van verschillende faculteiten met elkaar samenwerken, is het onderwijs vanaf het eerste moment multidisciplinair.

Multidisciplinair

Aan de programma’s van de Honours Academy nemen studenten alle zeven faculteiten deel. Binnen het honoursonderwijs komen ze met elkaar in contact en leren ze over de grenzen van hun discipline heen te kijken. Ook worden docenten gestimuleerd om samen te werken met collega's van andere vakgebieden, waardoor veel kruisbestuiving plaatsvindt. Zo doen docenten ervaringen op die zij kunnen toepassen in het reguliere onderwijs, en wordt onderwijsinnovatie binnen de gehele universiteit bevorderd.

Aanbod voor iedereen

De Honours Academy wil een plek zijn voor iedereen, waar vwo-scholieren en universitaire studenten het beste uit zichzelf kunnen halen. Daarvoor zijn uiteenlopende onderwijsprogramma's ontwikkeld, die zich richten op vwo-scholieren, bachelorstudenten en masterstudenten. Er zijn geen extra kosten verbonden aan het volgen van honoursonderwijs tenzij anders aangegeven en met uitzondering van Pre-University onderwijs.

Voor vwo-scholieren biedt de Honours Academy het Pre-University College en de Pre-University Classes aan. Deze twee programma's zijn gericht op scholieren die op zoek zijn naar meer uitdaging naast hun reguliere schoolwerk en interesse hebben in de wetenschap. Het doel is om scholieren te helpen bij het vinden van hun interesses en hun talent verder te ontwikkelen. De deelnemers worden begeleid door de Universiteit Leiden, waardoor ze alvast kunnen ervaren hoe het is om student te zijn.

Honours College

Het Honours College is het programma voor bachelorstudenten die naast hun reguliere studie extra onderwijs kunnen en willen volgen. De studenten kunnen ervoor kiezen om een facultair traject (30 EC) te volgen op hun eigen of een andere faculteit. Kenmerkend voor het Honours College is het contact tussen ambitieuze studenten en de kruisbestuiving tussen verschillende vakgebieden.

Bachelor Honours Classes

Bachelor Honours Classes (5 EC) zijn kleinschalig, waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. Het is verplicht voor Honours College-studenten om een Bachelor Honours Class te volgen, maar Leidse reguliere studenten kunnen zich ook aanmelden.

Bachelor Honours Programme Sustainablility

Dit interdisciplinaire programma (15 EC) wordt georganiseerd voor gemotiveerde tweede- en derdejaars bachelor studenten die hun fundamentele kennis over duurzaamheid en praktische vaardigheden willen ontwikkelen door het aanpakken van actuele duurzaamheidsuitdagingen. Dit programma is een samenwerking tussen de Honours Academies van de Universiteit Leiden, de Erasmus Universiteit Rotterdam en de TU Delft waardoor studenten van alle drie de universiteiten kunnen deelnemen.

Impact challenges

De Impact Challenges zijn extracurriculaire, projectmatige opdrachten waarbij studenten samen toewerken naar het oplossen van een actueel probleem van een van de partners van de Honours Academy. De meeste Impact Challenges zijn enkel toegankelijk voor masterstudenten. Aan bepaalde Impact Challenges kunnen ook gevorderde bachelorstudenten deelnemen.

Leiden Leadership Programme

Het Leiden Leadership Programme (15 EC), waarvoor zowel Nedelandse als internationale studenten zich aan kunnen melden, is uniek in dat het studenten, door middel van seminars, vaardigheidstrainingen en het uitvoeren van een praktijkopdracht, uitrust met de nodige kennis, inzichten en vaardigheden op het gebied van leiderschap om zo hun maatschappelijke impact te vergroten.

Master Honours Classes

Master Honours Classes (5-10 EC) zijn kleinschalig, waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht. Elk jaar wordt het aanbod vernieuwd, dus studenten werken steeds met actuele thema's en het laatste onderzoek.

Impact Challenges

De Impact Challenges zijn extracurriculaire, projectmatige opdrachten waarbij studenten samen toewerken naar het oplossen van een actueel probleem van een van de partners van de Honours Academy. De meeste Impact Challenges zijn enkel toegankelijk voor masterstudenten. Aan bepaalde Impact Challenges kunnen ook gevorderde bachelorstudenten deelnemen.

Schematische weergave van het honoursonderwijs aan de Universiteit Leiden. Ontwerp: Creja
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.