Universiteit Leiden

nl en

The Hague Centre for Digital Governance

De opkomst van het digitale tijdperk beïnvloedt het openbaar bestuur op vele manieren. Digitalisering en data hebben invloed op elk aspect van openbaar bestuur en beleid. Binnen het instituut Bestuurskunde van de Universiteit Leiden, gevestigd in Den Haag - de bestuurlijke hoofdstad van Nederland - probeert ons center te begrijpen hoe digitalisering het openbaar bestuur uitdaagt, wat overheidsorganisaties doen met nieuwe technologieën en data, en hoe dit publieke waarde creëert of schaadt.

Meer informatie over onze onderzoeksgroep, teamleden, publicaties en samenwerkingen is te vinden op onze Engelstalige pagina

Een van onze huidige onderzoeksthema's is Algorithmic Governance, waarbij de groep bestudeert hoe data en kunstmatige intelligentie worden gebruikt in diensten, beleid en bestuur, en wat dit gebruik betekent voor organisaties in de publieke sector. Het onderzoek richt zich op een empirisch begrip van wat innovaties doen, hoe, onder welke omstandigheden, en wat ze vereisen. 

Ons onderzoek heeft een sterke interdisciplinaire focus op het snijvlak tussen digitale technologieën, beleid en bestuur. In ons onderzoek en onderwijs werken we samen met computerwetenschappers, sociologen, filosofen, juristen, en anderen. Ons werk wordt gepubliceerd in interdisciplinaire en disciplinaire toptijdschriften. Vanuit Den Haag hebben we ook sterke banden met lokale en nationale overheidsorganisaties en zoeken we actief naar maatschappelijke en praktische relevantie.

Voor geïnteresseerden zijn er diverse mogelijkheden tot samenwerking, bijvoorbeeld bij afstudeerprojecten in het kader van een van de Masteropleidingen waarin wij actief zijn: Master Public Administration, Master Management van de Publieke Sector, MSc ICT in Business and the Public Sector en de LDE Minor Smart and Shared Cities. 

Onder ons center valt ook het Center for Public Value & Ethics, dat zich bezighoudt met ethische en publieke waardedimensies van digitaal bestuur en AI, naast het hebben van een bredere agenda. 
 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.