Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Hulp voor studenten

Ben je een student uit Oekraïne, Rusland, of een ander land en heb je vragen over de oorlog? Of ben je op zoek naar hulp of advies? Op deze pagina lees je waar je hulp kunt krijgen en wat je kan doen om jezelf en anderen te helpen.

Mentale gezondheid

Voel je je gestrest, angstig of neerslachtig door de oorlog in Oekraïne? Of ken je iemand die er last van heeft?

De studentpsychologen zijn beschikbaar voor advies. Ze kunnen je bijvoorbeeld helpen met een doorverwijzing naar de huisarts.

De oorlog in Oekraïne kan een trigger zijn voor angstklachten. Met Stiching MIND kan je van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 21:00 uur contact opnemen met professionele hulpverleners.

Misschien heb je wel Oekraïense vrienden, of heb je vrienden die misschien een oorlogs- of vluchttrauma hebben. Geef ze deze tijd een extra luisterend oor en respecteer hun grenzen in mogelijke gesprekken die je hebt.

Problemen met studeren

Maak je je zorgen over de oorlog en heeft dit invloed op je studie? Bespreek het zo snel mogelijk met je studieadviseur-/coördinatorZij kunnen je adviseren over vrijstellingen of uitstel.

Financiële problemen

Kom je door de situatie in financiële nood? Neem contact op voor financiële ondersteuning.

Onveilig gevoel

Mocht je te maken hebben met een gevoel van onveiligheid door toedoen van anderen of discriminatie, binnen of buiten de universiteit, dan willen wij daar graag van op de hoogte zijn. Je kan hier melding van maken door te mailen naar: diversiteit@leidenuniv.nl.

Het Diversity & Inclusion Office biedt trainingen aan voor studenten die slachtoffer zijn van xenofobie of uitsluiting, zo ook een training over het creëren van veilige plekken voor anderen. Als je interesse hebt kan je mailen naar: diversiteit@leidenuniv.nl.

Iemand om mee te praten

Buddy
Je kunt ook via de Student Buddy Service een andere student vinden om mee te praten over de oorlog in Oekraïne. Geef in het inschrijfformulier aan naar wie je op zoek bent en wij zullen je matchen.

Actie ondernemen als student

  • Via de Uni-Life app kan je verschillende evenementen georganiseerd door andere studenten vinden over de oorlog in Oekraïne. Ook kan je hier je eigen evenement plaatsen en is er een ‘Support for Ukraine community’ waar je in een Whatsappgroep kan komen met andere studenten om te bespreken hoe je in actie kan komen. Uni-Life kan je downloaden in de appstore.
  • Je kunt een brief schrijven naar de Russische ambassade in Nederland om je te uiten over de huidige situatie: Andries Bickerweg 2, 2517 JP Den Haag | Tel.: +31(0) 70 346 8888 | E-mail: rusembassynl@mid.ru
  • Je kunt een brief schrijven naar de Nederlandse overheid om je zogen kenbaar te maken, of bellen:
    • Minister-President: De Minister-president | Ministerie van Algemene Zaken | Postbus 20001, 2500 EA Den Haag
    • Telefoonnummer Tweede Kamer: (070) 318 22 11
    • Twitter: @MinPres en @2eKamertweets.
  • Vraag aan je sportclub of een andere vereniging waar je lid bent of ze een potje kunnen neerzetten waar leden kunnen doneren aan bijvoorbeeld het Rode Kruis, of 50 cent extra kunnen pinnen aan de kassa voor een goed doel.
  • Deel op social media enkel geverifieerde berichten om misinformatie te voorkomen.

Andere vragen

studentsupport@leidenuniv.nl
+31 71 527 8025

Veelgestelde vragen

Of misschien vind het antwoord op je vraag in de rubriek Veelgestelde vragen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.