Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Hulp bieden

Wil je graag iets doen voor de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne? Er zijn verschillende acties opgezet om mensen in Oekraïne te helpen. Lees hier onder wat jij kunt doen.

Noodfonds voor studenten uit Oekraïne en Rusland

Studenten uit Oekraïne en Rusland die studeren aan de Universiteit Leiden kunnen rekenen op onze hulp. Dit noodfonds is gestart om bij te kunnen dragen aan acute hulp voor onze studenten die door de situatie in Oekraïne getroffen zijn. Deze studenten ervaren problemen op het gebied van financiële middelen, verblijfstatus/visa en studievoortgang. Het Leids Universiteits Fonds wil deze studenten helpen en vraagt daarom ook u om hulp. Wilt u bijdragen aan acute hulp voor de studenten uit de getroffen gebieden? Doneer dan nu!

Giro555

Mensen in Oekraïne hebben dringend hulp nodig, daarom is Giro555 de actie 'Samen in actie voor Oekraïne' gestart. Met het geld dat wordt ingezameld, wordt onder andere voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater verzorgd voor oorlogsslachtoffers. Je kan geld doneren via giro555.nl.

Gastwerkplekken voor Oekraïense wetenschappers

Kennisinstellingen en het landelijke carrièreplatform AcademicTransfer lanceren het landelijk platform voor gevluchte Oekraïense wetenschappers: AcademicsNLforUkraine. Hier kunnen Nederlandse kennisinstellingen aanbod plaatsen van werkplekken en onderzoeksfaciliteiten, zoals labs en werkplaatsen, waar gevluchte Oekraïense onderzoekers tijdelijk gebruik van kunnen maken. Lees meer.

Rode Kruis

Het Rode Kruis heeft Giro5152 geopend voor humanitaire hulp als voedsel, water en medische zorg. Doneren kan via de website.

Black Women for Black Lives

Wil je direct mensen van kleur helpen bij het vluchten uit Oekraïne? Donaties naar Black Women for Black Lives staat in direct contact met deze vluchtelingengroep en is ook op zoek naar e-volunteers.

Steun journalisten

Via Patreon kan je journalisten die verslag doen van de situatie in Oekraïne steunen, bijvoorbeeld door geld te doneren aan UkraineWorld.

UNHCR

Steun Oekraïense vluchtelingen door geld te doneren aan UNHCR, de VN-Vluchtelingenorganisatie.

#ScienceForUkraine

#ScienceForUkraine is een community van vrijwillige studenten en onderzoekers van academische instituten van over de hele wereld. Hun missie is om informatie over steunacties te verzamelen en verspreiden voor studenten en onderzoekers die direct geraakt worden door de Russische invasie in Oekraïne. Lees wat je kan doen op de website.

Meld kansen voor universitaire studenten en wetenschappers uit Oekraïne
 

ScienceforUkraine publiceert beschikbare studieplaatsen voor Oekraïense studenten en aanstellingsmogelijkheden voor Oekraïens wetenschappelijk personeel op haar website en op Twitter. Alles komt in een grote, doorzoekbare database, wat samenwerking vergemakkelijkt.

Keep Them Warm

Keep Them Warm is een initiatief van een groep Leidse studenten. Hun belangrijkste doel is om noodzakelijke producten naar de Pools/Oekraïense grens te brengen, humanitaire hulp te bieden en Oekraïense vluchtelingen mee terug naar Nederland te nemen. Eenmaal aangekomen zorgt het Nederlandse rode kruis voor een veilige verblijfplaats. Met ‘Keep Them Warm’ willen de studenten de bevolking van Oekraïne, maar ook het nieuws rond de oorlog warm houden. Mocht je zelf ook willen helpen, lees dan verder op de website. 

Vul dit online formulier in om studieplaatsen en vacatures binnen uw instituut/onderzoeksgroep/project aan te melden. Heeft u vragen, neem dan contact op met Sasha Ivashchenko, coördinator Nederland voor Science for Ukraine:
o.ivashchenko@lumc.nl
oleksandra.ivashchenko@gmail.com 

Of stuur Sasha een DM op Twitter: @OleksandraIvas3.

Mentornetwerk University of New Europe (UNE)

De University of New Europe (UNE) biedt een mentornetwerk aan voor wetenschappers en studenten uit Oekraïne, Rusland en Belarus. Internationale ervaren wetenschappers bieden hulp en overzicht bij de zoektocht naar onderdak, mogelijkheden om tijdelijk in het buitenland te verblijven en financiële opties (beurzen et cetera). De UNE roept wetenschappers uit alle vakgebieden op zich aan te melden als mentor via universityofneweurope@protonmail.com.

Op de website van UNE is een overzicht te vinden van beschikbare resources en hulpmiddelen voor wetenschappers, studenten en personen uit de culturele sector. Het overzicht wordt regelmatig bijgewerkt en aangevuld. Bij de Universiteit Leiden is Dorine Schellens contactpersoon voor de UNE.

Leiden helpt Oekraïne

Op deze website zijn alle Leidse acties voor Oekraïne te vinden.

Er worden nog veel meer andere initiatieven georganiseerd voor Oekraïne. Informatie over meer universitaire acties volgt snel. Organiseer jij zelf een universitaire actie? Meld deze dan bij ons via nieuws@leidenuniv.nl.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.