Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Oorlog in Oekraïne

Informatie over de situatie in Oekraïne

Bericht van het College van Bestuur

Op 24 februari 2022 begon een oorlog in Oekraïne. Wat een verwoesting, verliezen, ellende, zorgen, angst, vragen. Om te beginnen natuurlijk daar, in de regio en de landen die betrokken zijn. Maar dit raakt de hele wereld, en dus ook onze gemeenschap hier op onze Universiteit Leiden.

De oorlog heeft grote impact op onze studenten, medewerkers en gasten met een band met Oekraïne en de regio, en op diegenen die op een directe of indirecte manier zijn getroffen door de tragische gebeurtenissen daar. Weet dat wij solidair zijn met jullie en jullie daar waar mogelijk willen steunen. Hoewel we ons realiseren dat we niet al jullie zorgen en problemen kunnen wegnemen, weet: we zijn er voor jullie en willen helpen waar we kunnen.

Studenten uit Oekraïne en Rusland die studeren aan de Universiteit Leiden kunnen rekenen op onze hulp. We hebben een noodfonds gestart om bij te kunnen dragen aan acute hulp voor onze studenten die door de situatie in Oekraïne getroffen zijn. Deze studenten ervaren problemen op het gebied van financiële middelen, verblijfstatus/visa en studievoortgang. Het Leids Universiteits Fonds wil ze helpen en vraagt daarom ook u om hulp. Wilt u bijdragen aan acute hulp voor de studenten uit de getroffen gebieden? Doneer dan nu!

Het is juist bij zo’n ingewikkeld probleem een rijkdom dat onze wetenschappers vanuit verschillende vakgebieden en faculteiten de vragen die leven kunnen onderzoeken. Dit past ook bij onze rol om inzicht te bieden, om informatie te duiden en om betrokken te zijn bij de samenleving. Voor ons is internationale samenwerking van groot belang, net als onze inzet voor open science en onderwijs en onze kernwaarde van academische vrijheid: we zijn bezorgd dat ook deze principes bedreigd worden in dit conflict.

Onze universitaire kernwaarden – vrijheid, verantwoordelijkheid, verbinding en vernieuwing – zijn niet vrijblijvend. We willen deze actief uitdragen én in de praktijk brengen. We willen verbinden, en onze meningen, invalshoeken en zorgen in vrijheid met elkaar delen. We nemen daarbij de verantwoordelijkheid om naar de ander te luisteren en elkaar te respecteren – begrip te hebben voor zowel Oekraïners die lijden onder de aanval als ook voor Russen, die veelal ook tegen de oorlog zijn en er ook door worden getroffen.

Het College van Bestuur,

Annetje Ottow (voorzitter)
Hester Bijl (rector magnificus)
Martijn Ridderbos (vice-voorzitter)

  

Blogposts

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.