Universiteit Leiden

nl en
Dossier

EuroScience Open Forum

In juli 2022 was Leiden gastheer van het ESOF-congres.

Van 13 t/m 16 juli 2022 vond de 10e editie van ESOF plaats in Leiden, in nauwe samenwerking met EuroScience vanuit Straatsburg. Het EuroScience Open Forum is het grootste multidisciplinaire wetenschappelijke congres van Europa.

ESOF 2022 Aftermovie

Vanwege de gekozen cookie-instellingen kunnen we deze video hier niet tonen.

Bekijk de video op de oorspronkelijke website of

Van inzicht naar impact

Onder het thema ‘Crossing Borders, Engaged Science, Resillient Societies’ is ESOF ontworpen om bruggen te bouwen die de traditionele grenzen overschrijden die ons ervan weerhouden de belangrijkste uitdagingen van de maatschappij aan te pakken. Grenzen in de academische wereld tussen Geesteswetenschappen, Natuurwetenschappen, Geneeskunde en Sociale Wetenschappen. Grenzen tussen de academische wereld als geheel en de maatschappij die zij moet dienen. Tussen landen en culturen, tussen uiteenlopende prioriteiten van belanghebbenden. En tussen het voldoen aan de huidige behoeften van de maatschappij en het garanderen van een veilige, duurzame en gezonde wereld voor toekomstige generaties.

ESOF2022 ging over zeven thema's:

1. Sustainable environment

Kijken naar de 'voor de hand liggende' kwesties van klimaatverandering, groene energie en duurzame levensstijlen. Maar ook mensenrechten, citizen science, een duurzame economie, en toekomstige mobiliteit en de steden van morgen.

2. Cultural Identities and Societal Transformation

Van de prangende kwesties van wereldwijde migratie en Fort Europa, tot betwist erfgoed en de missie van musea en collecties, tot kunst en protestbewegingen.

3. Space for science

Behandelt onderwerpen als de zoektocht naar de aarde en buitenaards leven, onderzoek naar donkere materie, bouwen in de ruimte en op de maan, en quantumcomputing.

4. Healthy societies

Belangrijke onderwerpen zijn onder andere de wisselwerking tussen industrieel en academisch onderzoek; chronische ziekten, stijgende kosten in de gezondheidszorg en mondiale ongelijkheden. Dit thema heeft ook betrekking op digitale tools, AI en gegevensbescherming.

5. Freedom and responsibility of science

Onderzoek naar kwesties als integriteit in wetenschappelijk advies, de dialoog tussen wetenschap en beleid, wetenschappelijke vrijheid en financiering, verantwoord onderzoek en innovatie, wetenschapsdiplomatie en belangenconflicten.

6. Science and Business

Naast onderwijs in ondernemerschap komen ook academisch en industrieel onderzoek, waardegedreven innovatie en innovatie vanuit de geesteswetenschappen aan bod.

7. Sustainable Academic Careers

Omvat nieuwe academische loopbaantrajecten, onderzoekskwaliteit vs. onderzoekskwantiteit, en de rol van teamwetenschap.

Programma ESOF2022

ESOF maakt gebruik van de voordelen van een hybride format. Met zowel fysieke als online componenten krijgen deelnemers de mogelijkheid om hun netwerk te verbreden, kennis op te doen en discussies te voeren. Het programma kun je terugkijken op de ESOF2022-website.

Wetenschappelijke raad Leiden2022

Twee hoogleraren van de Universiteit Leiden zijn als local champions de voortrekkers van het ESOF-congres: Corinne Hofman, oud-decaan van de Faculteit Archeologie, en Ferry Breedveld, radioloog en oud-voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC. Een wetenschappelijke raad van Leiden 2022 is nauw betrokken bij de organisatie. Leden van deze raad zijn:

  • Ewine van Dischoeck (Wiskunde en Natuurwetenschappen)
  • Pieter ter Keurs (Archeologie)
  • Frits Koning (LUMC)
  • Rick Lawson (Rechtsgeleerdheid)
  • Hanna Swaab (Sociale Wetenschappen) 
  • Kutsal Yesilkagit (Governance and Global Affairs)
  • Robert Zwijnenberg (Geesteswetenschappen)

Lees meer over ESOF.

ESOF gaat verder!

Leiden2022 en EuroScience vinden het erg belangrijk om wetenschap te verbinden met de samenleving en het wetenschappelijke debat te stimuleren om mondiale uitdagingen te helpen oplossen. Wij geloven dat door de inhoud van ESOF voor iedereen beschikbaar te maken, we bijdragen aan een betere, gezondere, gelukkigere en meer inclusieve samenleving. Daarom nodigen we u graag uit om het ESOF-programma online te bekijken. Het thema van ESOF2022 was ‘Crossing Borders, Engaged Science, Resilient Societies’ en in 7 verschillende tracks vonden meer dan 100 sessies plaats. Geniet, leer en deel! Het platform blijft open tot het einde van het Leiden European City of Science jaar (30 december 2022). Het platform is toegankelijk via: https://events.elevent.ly/esof

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.