Universiteit Leiden

nl en
Dossier

Seeing Stars Leiden

Op 25 september 2022 gaat er in Leiden een bijzonder experiment plaatsvinden: Seeing Stars Leiden. In de wijde omgeving van de Leidse Oude Sterrewacht gaan een uur lang alle lichten uit.

Hoe meer lichten doven, hoe minder lichtvervuiling en hoe meer sterren we dus kunnen zien aan het hemelgewelf. Rondom Seeing Stars Leiden zal er van alles te doen zijn.

Vragen die worden opgeroepen met dit project en het concept “lichten uit”, zijn: Welke sterren kunnen wij zien en hoeveel?, Waar zit in Leiden de lichtvervuiling?, Voelen wij ons veiliger met veel licht?, Hebben we last van teveel licht?, Hoe beïnvloeden wij de natuur met ons kunstlicht?, Hoe ervaren wij het donker?. Vragen die samenhangen met astronomie, natuur en milieu, welzijn, cultuur en veiligheid en meer! 

Doe je mee?

Seeing Stars Leiden is momenteel bezig met het informeren en enthousiasmeren van organisaties, kunstenaars, wetenschappers, ondernemers en andere Leidenaren die een bijdrage kunnen leveren aan dit unieke evenement. Heb jij ideeën over wat we kunnen onderzoeken rondom dit bijzondere experiment? Neem dan contact op via info@seeingstarsleiden.nl.

Foto credit: Dirk van Egmond.
Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.