Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Staging cerebral amyloid angiopathy: From marker to model

  • E.A. Koemans
Datum
woensdag 29 mei 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. M.J.H. Wermer
  • Prof.dr. G.M. Terwindt
  • dr. M.A.A. van Walderveen

Samenvatting

Cerebrale Amyloïd angiopathie (CAA) is een van de meest voorkomende oorzaken van intracerebrale bloedingen bij ouderen, en treft miljoenen mensen wereldwijd. Hoewel de meeste patiënten lijden aan niet-erfelijke, sporadische CAA (sCAA), bestaan er ook erfelijke varianten van deze ziekte. De best gedocumenteerde van deze varianten is Dutch-type CAA (D-CAA, ook wel HCHWA-D of ‘de Katwijkse ziekte genoemd’). Het diagnosticeren van CAA is moeilijk, omdat voor een zekere diagnose pathologische analyse van het hersenweefsel nodig is. Tevens is er nog veel onbekend over het beloop en de pathofysiologie van de ziekte

Het doel van dit proefschrift was om nieuwe klinische en radiologische markers voor D-CAA en sCAA te onderzoeken, om op die manier nieuwe inzichten in de CAA pathofysiologie te verkrijgen, bij te dragen de diagnostische criteria voor CAA en om methoden te vinden aan de hand waarvan ziekte ernst en progressie gemeten kan worden. In dit proefschrift worden enkele nieuwe klinische en radiologische (MRI) markers voor CAA gevonden, en wordt de kennis over biomarkers voor CAA tot nu toe samengevat in een pathofysiologisch model voor de ziekte. CAA wordt veroorzaakt door een ingewikkelde ziektecascade en kenmerkt zich door een variabel en daardoor grotendeels moeilijk voorspelbaar ziektebeloop. Het is echter juist deze variatie die hoop geeft voor de toekomst: door te zoeken naar de oorzaak voor deze variatie kunnen we handvaten vinden voor de preventie en behandeling van CAA, en biomarkers spelen een vitale rol in deze zoektocht.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.