Universiteit Leiden

nl en

Promotie

C1q and anti-C1q autoantibodies in (auto)immunity

  • D.J. Dijkstra
Datum
dinsdag 28 mei 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. L.A. Trouw
  • Prof.dr. P.W.H.I. Parren

Samenvatting

Het complementsysteem is een belangrijk aspect van het aangeboren immuunsysteem, dat bestaat uit een collectie eiwitten die in een kettingreactie steeds het volgende eiwit activeren. Uiteindelijk leidt dit tot een eiwitcomplex dat ongewenste cellen aanvalt door een gat in hun celmembraan te maken. Daarnaast wordt de rest van het immuunsysteem geactiveerd door tussenproducten van de activatie van complement. Dit proefschrift richt zich vooral op C1q, het eiwit dat aan het begin staat van een van de drie activatieroutes van het complementsysteem. Zo wordt beschreven dat patiënten met tuberculose een hogere concentratie C1q in het bloed hebben. Wanneer tuberculose het oog infecteert, kan concentratie van C1q (in combinatie met een andere test) mogelijk helpen bij het snel stellen van een diagnose. Daarnaast blijkt de concentratie van C1q ook verhoogd te zijn tijdens een gezonde zwangerschap. Hetzelfde geldt voor een natuurlijke remmer van het complementsysteem, factor H, waarvan vervolgens ook bleek dat de concentratie verlaagd was in zwangere vrouwen met de aandoening pre-eclampsie.

Een ander onderdeel van het immuunsysteem bestaat uit antilichamen, eiwitten die heel precies een specifiek molecuul kunnen herkennen. Het komt soms voor dat deze antilichamen niet lichaamsvreemde, maar lichaamseigen doelen herkennen, dit zijn zogenoemde auto-antilichamen. Auto-antilichamen tegen C1q zijn in dit onderzoek geïsoleerd uit mensen en nagemaakt om de moleculaire eigenschappen te bestuderen. Dit leverde nieuwe inzichten op die kunnen helpen bij het begrijpen van de auto-immuunziekte lupus, waarbij auto-antilichamen tegen C1q veel voorkomen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.