Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Everyone works better together:Rational improvements to radio- and immunotherapy combinations

  • E.S. Frijlink
Datum
donderdag 4 april 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. J.G. Borst
  • dr. I. Verbrugge

Samenvatting

Radiotherapie is interessant omdat het niet alleen tumorcellen kan doden, maar ook een respons kan opwekken van celdodende T-cellen die de tumor aanvallen. Radiotherapie en immunotherapie worden daarom nu gecombineerd in klinische studies. Deze combinaties zijn tot nu toe echter beperkt succesvol. Wij ontdekten dat patiënten met kankertypen die gekenmerkt worden door weinig T cellen en veel myeloïde cellen, slecht reageren op radiotherapie. Onze studies in een muismodel dat dit type kankers nabootst, onthulden dat radiotherapie een response van regulatoire T-cellen (Treg) stimuleerde, die de celdodende T-celrespons verhinderde. Checkpoint immunotherapie die in mensen succesvol wordt ingezet tegen kanker bevorderde tegen de verwachting in de Treg-respons, waardoor de celdodende T cel respons  nog meer geremd werd. Ons werk voorspelt dat daarom in dit type kankers deze immunotherapie niet gaat helpen. We hebben vervolgens onderzocht of de responsen van celdodende en Treg cellen mogelijk afhankelijk waren van verschillende signalen. We ontdekten dat CD80 en CD86, moleculen die beide T-cellen kunnen stimuleren via de CD28 receptor, hun taken verdelen in het stimuleren van celdodende en Treg cellen. Blokkade van CD86 remde de Treg-respons en bevorderde de celdodende T-celrespons na radiotherapie en leidde tot afstoting van de tumoren. Onze studie onthult hoe de aard van de tumor bepalend is voor het type T cel respons dat optreedt, dat radiotherapie zowel gunstige als ongunstige T cel responsen kan bevorderen en hoe immunotherapie met antistoffen gericht op specifieke moleculen dit kan sturen. We hopen dat opheldering van dit mechanisme bijdraagt aan verbetering van radio- en immunotherapiecombinaties in de klinische praktijk.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.