Universiteit Leiden

nl en

Promotie

Harnessing neoantigens for targeted cancer treatment

  • J. van den Bulk
Datum
woensdag 6 maart 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. S.H. van der Burg
  • dr. N.F. de Miranda
  • dr. E.M.E. Verdegaal

Samenvatting

Immunotherapie, een behandelstrategie waarbij het eigen immuunsysteem wordt ingezet tegen kanker, heeft de overlevingskansen van patiënten met bepaalde tumortypen de afgelopen jaren significant verbeterd. Het doel van immunotherapie is om de natuurlijke afweerreactie tegen kanker te activeren en te versterken, waardoor het immuunsysteem de overhand krijgt. T cellen, een specifiek type witte bloedcel van het immuunsysteem, kunnen neoantigenen op het celoppervlak van kankercellen herkennen en zo deze kankercellen identificeren en elimineren. Neoantigenen worden gevormd van afwijkende eiwitten afkomstig van DNA-mutaties. Kanker ontstaat door een opstapeling van DNA-mutaties en door een behandelstrategie specifiek tegen de gevormde neoantigenen te richten worden gezonde cellen in het lichaam niet aangetast.

Een onderzoek met tumorweefsel en bloed van laag-gemuteerde darmkankerpatiënten toonde aan dat ondanks het lage aantal neoantigenen in deze tumoren, de helft van de patiënten neoantigeen-specifieke T cellen had. Bovendien stelden we vast dat cytotoxische neoantigeen-specifieke T cellen altijd de markers CD39 en CD103 tot expressie brachten, wat de mogelijkheid biedt om T cel transfusie-therapie te verbeteren door het product te verrijken met neoantigeen-specifieke T cellen. Tevens werd aangetoond dat uitzaaiingen bij melanoompatiënten (een type huidkanker) die al meerdere behandelingen hadden ondergaan, in theorie, nog steeds gevoelig kunnen zijn voor neoantigeen-gerichte immunotherapie. Dit wijst erop dat ondanks immuunsysteem-ontwijkende veranderingen in tumoren, neoantigeen-gerichte therapie verschillende tumoren in het lichaam tegelijk kan aanpakken. De bevindingen beschreven in deze thesis ondersteunen de potentie van neoantigeen-gerichte immunotherapie bij deze specifieke patiëntengroepen, wat de ontwikkeling van nieuwe behandelingen tegen kanker kan bevorderen.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.