Universiteit Leiden

nl en

Promotie

AMPK Signaling in Dendritic Cells

  • E.C. Brombacher
Datum
donderdag 7 maart 2024
Tijd
Locatie
Academiegebouw
Rapenburg 73
2311 GJ Leiden

Promotor(en)

  • Prof.dr. M. Yazdanbakhsh
  • dr. B. Everts
  • dr. B. Guigas

Samenvatting

Immuuncellen hebben voedingsstoffen (suikers, vetten of eiwitten) nodig om actief te worden en ziekteverwekkers te elimineren. Een tumor, waar de snel delende tumorcellen veel voedingsstoffen gebruiken, is een voedselarme omgeving. Een immuuncel in een tumor kan door gebrek aan voedingsstoffen niet geactiveerd worden en geen tumorcellen vernietigen. Een overmaat aan voedingsstoffen, zoals bij obesitas, is ook niet goed voor de immuunrespons. Hierdoor kunnen immuuncellen overactief worden en kan er een chronische ontsteking ontstaan.

De hoeveelheid voedingsstoffen in de omgeving van een cel wordt waargenomen door bepaalde eiwitten, de metabole sensors. Als er niet voldoende suikers zijn in de omgeving van een cel, wordt de metabole sensor AMPK actief. AMPK zorgt ervoor dat cellen zuinig omgaan met de weinig energie die beschikbaar is.

In dit proefschrift is onderzocht wat het effect is van een voedselrijke en een voedselarme omgeving op dendritische cellen (DCs), immuuncellen van het aspecifieke afweersysteem. We tonen aan dat in de voedselarme tumoromgeving AMPK actief wordt in DCs. AMPK activatie leidt tot inactieve DCs die niet in staat zijn om een anti-tumor immuunrespons op gang te brengen. In de voedselrijke lever van muizen met obesitas zien we juist dat AMPK inactief is in DCs. Hierdoor ontstaat een overactieve DC die een te sterke immuunrespons op gang brengt. Dit zorgt voor een chronische ontsteking, wat Diabetes type II kan veroorzaken.

De metabole sensor AMPK blijkt dus een belangrijke link tussen de metabole omgeving en de activiteit van DCs. Manipulatie van AMPK kan leiden tot verbeterde of vernieuwende DC-gebaseerde immuuntherapieën.

Proefschriften

Ongeveer een week na de promotie zijn proefschriften van Leidse promovendi digitaal beschikbaar via het Leids Repositorium. De proefschriften op deze site zijn vrij toegankelijk. Alleen in sommige gevallen rust er een tijdelijk embargo op een proefschrift en wordt het proefschrift pas later volledig beschikbaar gesteld.

Persvragen (alleen journalisten)

pers@lumc.nl

Algemene informatie

Bureau Pedel
pedel@bb.leidenuniv.nl
071 527 7211

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.