Universiteit Leiden

nl en

Onderzoeksmethoden en statistiek

De programmagroep Onderzoeksmethoden en Statistiek heeft brede expertise op het gebied van onderzoeksmethodologie. De groep biedt gevarieerde methodologische ondersteuning van pedagogisch onderzoek en richt zich daarnaast op het uitwerken van onderzoekslijnen die ontstaan zijn uit pedagogische vraagstukken.

Daarbij worden multivariate analysemethoden ingezet voor bijvoorbeeld het vinden van natuurlijke groepen van personen en het inzichtelijk maken van verborgen verbanden. Er is aandacht voor modellen voor herhaalde metingen over de tijd, grote aantallen predictoren, categorische variabelen, hiƫrarchische (familie)structuren, genetische profielen en andere complexe datastructuren.

Verder verzorgt de groep methodologisch onderwijs binnen alle fasen van de opleiding Pedagogische Wetenschappen. Hierbij wordt een leerlijn gevolgd die studenten stapsgewijs voert van de basisprincipes van onderzoeksmethoden en statistiek, via een meer genuanceerde en kritische blik op wetenschappelijk onderzoek, naar het grotendeels zelfstandig beantwoorden van een onderzoeksvraag met behulp van de aangeleerde methoden.

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie