Logo Universiteit Leiden.

nl en

Wiskunde

Geheimschriften worden al vele eeuwen gebruikt om vertrouwelijke informatie te delen met een selecte groep van mensen, en talrijk zijn de spannende verhalen over militaire communicatie en het breken van de bijbehorende codes.

In ons computertijdperk, waarin bankzaken en credit card-aankopen routinematig via internet verlopen, is veilige communicatie echter ook iets van de gewone man geworden. Wat hier nodig is zijn eenvoudige en efficiënte manieren om gegevens op zo'n manier langs publieke kanalen als internet te sturen, dat geen vertrouwelijke informatie in handen komt van anderen dan voor wie de informatie bedoeld is.

Digitale handtekening

De wiskunde biedt elegante oplossingen voor op het eerste gezicht onoplosbare problemen. Hoe kun je over een publiek kanaal een "geheime sleutel" afspreken waarmee je de berichten gaat coderen? Hoe bewijs je zonder vooraf contact te hebben gehad aan een digitale gesprekspartner dat jij bent wie je zegt te zijn, en produceer je een betrouwbare "digitale handtekening" voor iemand die jou nog helemaal niet kent? Tijdens de PRE-Class ‘De wiskunde van geheimschriften’ komen deze en nog meer vragen aan bod.

Afbeeldingen: Niels Langeveld

Globale indeling van de colleges

Het programma bestaat uit zeven bijeenkomsten op de woensdagmiddag. Dit programma heeft geen excursie. In plaats daarvan gaan we na de eerste bijeenkomst met elkaar uit eten in de binnenstad.

23 januari: 15:00 - 20:00
30 januari: 14:30 - 16:30
6 februari: 14:30 - 16:30
13 februari: 14:30 - 16:30
13 maart: 14:30 - 16:30
20 maart: 14:30 - 16:30
27 maart: 14:30 - 16:30

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen
Wanneer je deelneemt aan deze module in Leiden bedraagt de door de school erkende studielast 25 uur. Het is mogelijk om een van de onderwerpen verder uit te diepen en er een profielwerkstuk van te maken. Neem hiervoor contact op met een van de docenten van de opleiding Wiskunde en met je eigen vakdocent.

Motivatiebrief
Schrijf een brief van ongeveer 300 woorden, maximaal 1 A4, waarin je iets over jezelf vertelt en uitlegt waarom jij graag aan dit programma zou willen deelnemen.

Toelating
Voor dit programma zijn maximaal 25 plaatsen beschikbaar voor leerlingen uit 5 en 6 vwo met wiskunde B in hun profiel. Bij gelijke geschiktheid van de aangemelde leerlingen zal een loting plaatsvinden om te bepalen welke leerlingen mogen deelnemen aan het programma.

Aanmelden

De aanmeldingen voor het schooljaar 2018-2019 zijn gesloten. Na de zomervakantie kun je je weer aanmelden voor de PRE-Classes van 2020.

Contactpersoon

Dr. Marco Streng

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie