Logo Universiteit Leiden.

nl en

Wiskunde

Het klinkt misschien vreemd, maar juist in de kunsten vind je vele toepassingen van de abstracte wiskunde. Een voorbeeld hiervan is de projectieve meetkunde.

Perspectief tekenen: tussen wiskunde en kunst

Met de opkomst van de Italiaanse Renaissance in de vijftiende eeuw is het concept van perspectief en projectie in de kunst (opnieuw) ontstaan. De Grieken wisten al veel, maar die kennis is in de middeleeuwen verloren gegaan. Tijdens de Renaissance werd wiskunde gecombineerd met de studie van het perspectieftekenen; dit culmineerde in de zogenaamde projectieve meetkunde, die uiteindelijk tot bloei kwam onder invloed van de zeventiende-eeuwse wiskundigen Descartes en Pascal.

Na een hands-on inleiding tot perspectief tekenen gaan we tijdens deze Class aan de slag met de axioma’s voor projectieve meetkunde. We zullen kijken naar twee fundamentele stellingen in de projectieve meetkunde: de stelling van Pappos en de stelling van Desargues. Ook zullen we experimenteren met vlakken die slechts een eindig aantal punten bevatten.

Aan het eind van het programma gaan we perspectief (of de afwezigheid ervan) in de moderne kunst behandelen en gaan we spelen met onmogelijke figuren zoals die van M.C. Escher.

Over de colleges

Voertaal
Dit programma wordt aangeboden in het Nederlands.

Studielast
Wanneer je deelneemt aan het programma in Leiden bedraagt de eventueel door jouw school te erkennen studielast 40 uur. Je kunt natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken om één van de docenten van dit programma aan te spreken op de mogelijkheid om de Universiteit Leiden te betrekken bij het maken van een profielwerkstuk. Dit profielwerkstuk kan aansluiten bij een van de besproken onderwerpen, of het kan betrekking hebben op een ander wiskundig onderwerp. Bespreek dit ook met je eigen vakdocent.  

Rooster
Dinsdagen 14.30 - 16.15 uur

  1. 12 januari
  2. 19 januari
  3. 26 januari
  4. 2 februari
  5. 9 februari
  6. 2 maart
  7. 9 maart
  8. 16 maart (optioneel)

Aanmelding en selectie

Voor wie?
Deze cursus is in het bijzonder bedoeld voor gemotiveerde leerlingen uit 5 of 6 vwo met een duidelijke belangstelling voor wiskunde. Dit programma is ook toegankelijk voor leerlingen uit 4 vwo.

Aanmelding
Schrijf een motivatiebrief van ongeveer 300 woorden (maximaal één A4) waarin je iets over jezelf vertelt, welke universitaire studie je overweegt en waarom, en waarin je uitlegt waarom je aan dit programma wilt deelnemen. Aanmelden voor een PRE-Class kan tot 4 november 09:00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Toelating
Bij gelijke geschiktheid van de aangemelde leerlingen zal een loting plaatsvinden om te bepalen welke leerlingen deel mogen nemen aan het programma. Let op: deelname is beperkt tot 24 personen.

Contact

Neem voor praktische vragen contact op met Klawa Koppenol, voor overige vragen kun je mailen naar de coördinator van deze class dr. F. Arici.

Deze website maakt gebruik van cookies.