Logo Universiteit Leiden.

nl en

Wiskunde

Het klinkt misschien vreemd, maar juist in de kunsten vind je vele toepassingen van de abstracte wiskunde. Een voorbeeld hiervan is de projectieve meetkunde.

Perspectief tekenen: tussen wiskunde en kunst

Met de opkomst van de Italiaanse Renaissance in de vijftiende eeuw is het concept van perspectief en projectie in de kunst (opnieuw) ontstaan. De Grieken wisten al veel, maar die kennis is in de middeleeuwen verloren gegaan. Tijdens de Renaissance werd wiskunde gecombineerd met de studie van het perspectieftekenen; dit culmineerde in de zogenaamde projectieve meetkunde, die uiteindelijk tot bloei kwam onder invloed van de zeventiende-eeuwse wiskundigen Descartes en Pascal.

Na een hands-on inleiding tot perspectief tekenen gaan we tijdens deze Class aan de slag met de axioma's voor projectieve meetkunde. We zullen kijken naar twee fundamentele stellingen in de projectieve meetkunde: de stelling van Pappos en de stelling van Desargues. Ook zullen we experimenteren met vlakken die slechts een eindig aantal punten bevatten.

Aan het eind van het programma gaan we perspectief (of de afwezigheid ervan) in de moderne kunst behandelen en gaan we spelen met onmogelijke figuren zoals die van M.C. Escher.

Coördinator: mw. dr. F. Arici

Dit programma wordt aangeboden in het Nederlands

Globale indeling van de colleges

Dinsdag, 28 januari 14.30 - 16.30
Donderdag, 6 februari 14.30 - 16.30
Dinsdag, 11 februari 14.30 - 16.30
Dinsdag, 18 februari vakantie regio Noord
Dinsdag, 25 februari vakantie regio Midden en Zuid
Dinsdag, 3 maart excursie: Escher in het Paleis 
Dinsdag, 10 maart 14.30 - 16.30
Dinsdag, 17 maart 14.30 - 16.30
Dinsdag, 24 maart 14.30 - 16.30

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen (slu’s) 
Wanneer je deelneemt aan het programma in Leiden bedraagt de eventueel door jouw school te erkennen studielast 40 uur. Je kunt natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken om één van de docenten van dit programma aan te spreken op de mogelijkheid om de Universiteit Leiden te betrekken bij het maken van een profielwerkstuk. Dit profielwerkstuk kan aansluiten bij een van de besproken onderwerpen, of het kan betrekking hebben op een ander wiskundig onderwerp. Bespreek dit ook met je eigen vakdocent.  

Motivatiebrief
Deze cursus is in het bijzonder bedoeld voor gemotiveerde leerlingen uit 5 of 6 vwo met een duidelijke belangstelling voor wiskunde. Schrijf een brief van ongeveer 300 woorden (maximaal één A4) waarin je iets over jezelf vertelt, welke universitaire studie je overweegt en waarom, en waarin je uitlegt waarom je aan dit programma wilt deelnemen. Let op: deelname is beperkt tot 24 personen. Dit programma is ook toegankelijk voor leerlingen uit 4 vwo.

Toelating
Bij gelijke geschiktheid van de aangemelde leerlingen zal een loting plaatsvinden om te bepalen welke leerlingen deel mogen nemen aan het programma.

Contactpersoon

Neem voor practische vragen contact op met Esrih Bakker, voor overige vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class dr. F. Arici.

Aanmelden

Aanmelden voor een PRE-Class in 2020 kan tot 4 november 09:00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Deze website maakt gebruik van cookies.