Logo Universiteit Leiden.

nl en

Francophonie

De Franse taal associeer je misschien meteen met Frankrijk, met bleu-blanc-rouge, stokbrood en de Eiffeltoren. Maar het Frans is een echte wereldtaal die tot ver buiten de grenzen van Frankrijk wordt gesproken: in grote delen van Afrika, Canada en op de Caraïben.

Het Frans als wereldtaal

In deze PRE-class gaan we in op de geschiedenis van deze wereldtaal die onlosmakelijk verbonden is met een duister koloniaal verleden. Verder kijken we naar Franstalige culturen van over de hele wereld en naar de veranderingen die de Franse taal zelf op sommige plekken heeft doorgemaakt door het contact met lokale talen.

Het Frans wordt wereldwijd door 300 miljoen mensen gesproken en het is, naast het Engels, de enige taal die op alle continenten wordt gebruikt. Dit maakt het Frans een belangrijke taal voor het opbouwen van internationale netwerken. Wie bijvoorbeeld contacten wil onderhouden in Afrika - een belangrijke opkomende speler in de wereldeconomie - heeft veel baat bij kennis van het Frans. De verspreiding van de Franse taal, binnen en buiten Frankrijk, wordt aangeduid met de term ‘francophonie’.

In deze PRE-class bespreken we de huidige status van het Frans in de wereld, de historische ontwikkelingen die hebben geleid tot deze actuele taalsituatie, en de specifieke vormen die het Frans hierdoor op bepaalde plaatsen heeft aangenomen. Onderzoekers laten zien hoe zij processen van taalverandering bestuderen en in kaart brengen. We zullen het natuurlijk ook hebben over Franstalige literatuur die een inkijkje geeft in allerlei verschillende culturen. We gaan Franstalige muziek bestuderen, maar ook middeleeuwse handschriften in het Frans. Zo biedt deze PRE-Class inzicht in allerlei aspecten van francophonie en het wetenschappelijke onderzoek hiernaar op taalkundig, letterkundig en cultuurkundig vlak. 

Over de colleges

Voertaal
Dit programma wordt aangeboden in het Nederlands.

Studielast
Wanneer je deelneemt aan het programma, bedraagt de eventueel door de school te erkennen studielast 25 uur.

Rooster
De 8 bijeenkomsten vinden plaats op maandagmiddag 15:15-17:00 uur.

  • 15 januari: Introductie, prekoloniale francophonie
  • 22 januari: Francophonie en de (post)koloniale periode
  • 29 januari: Francofone muziek
  • 5 februari: Francofone literatuur
  • 26 februari: Taalcontact en processen van taalverandering
  • 4 maart: Langues créoles
  • 11 maart: Linguistique française : applications dans le monde réel
  • 18 maart: Werksessie eindopdracht en afsluiting

Aanmelding en selectie

Voor wie
Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma. Alle leerlingen met een interesse in taal(kunde), literatuur en cultuur zijn welkom. 

Aanmelding
Schrijf een motivatiebrief van ca. 300-400 woorden, waarin je vertelt wie je bent, welke universitaire studie je overweegt en waarom je geïnteresseerd bent in het programma. Licht ook toe waarom je denkt dat het belangrijk is om het Frans te bestuderen. Aanmelden voor een PRE-Class kan tot woensdag 22 november, 14.00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Toelating
Aan het programma kunnen maximaal 20 mensen deelnemen. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang.

Contact

Voor praktische vragen kun je contact opnemen met Esrih Bakker. Neem voor overige vragen contact op met de contactpersoon van deze class Alisa van de Haar.

Deze website maakt gebruik van cookies.