Logo Universiteit Leiden.

nl en

Russische studies

Rusland is een spannend land. Het gaat daar allemaal anders dan hier. De taal, de gewoonten en gebruiken zijn anders, maar toch zijn er ook veel overeenkomsten. Je vindt bijvoorbeeld heel veel Nederlandse woorden in het Russisch. Deze woorden zijn meegenomen door tsaar Peter de Grote, toen hij hier in 1697 was om te leren hoe hij zijn zeemacht het beste kon opbouwen.

Rusland – ver weg en toch zo dichtbij

Het programma laat je kennismaken met allerlei onderdelen van de studie Russische Studies. Zo krijg je een goed inzicht waar de studenten van onze opleiding zich mee bezig moeten houden. Je krijgt een stoomcursus Russisch lezen, waarbij je het Cyrillische alfabet leert met de basisgrammatica. Je krijgt ook antwoord op verschillende vragen zoals waar het alfabet vandaan komt. Maar ook of het Russisch verwant is aan het Hongaars. En je hoort en ziet hoe de Russen leefden onder het communisme.

Ook zal je een Russische film gaan zien! Je zult leren om op een wetenschappelijke manier naar een film te kijken. Verder train je je presentatievaardigheden en maak je individueel twee werkstukken. Tot slot staat er een excursie naar de Hermitage in Amsterdam op het programma.

Globale indeling van de colleges

De colleges vinden plaats op de volgende vrijdagmiddagen: 10 januari, 17 januari, 24 januari, 31 januari, 14 februari, 6 maart, 13 maart, 20 maart. De excursie vindt plaats op 20 maart, daarover ontvangen de studenten later nog meer informatie.

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen
Het programma bestaat uit zes bijeenkomsten op de vrijdagmiddag van 13.00 tot 15.00 uur en een excursie op vrijdag (hele dag).

Motivatiebrief
Schrijf een brief van ongeveer 300 woorden waarin je iets over jezelf vertelt, welke universitaire studie je overweegt en waarom, en waarin je uitlegt waarom je aan juist dit programma wilt deelnemen.  

Toelating
Er zijn maximaal 16 beschikbare plaatsen. Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang. 

Aanmelden

Aanmelden voor een PRE-Class in 2020 kan tot 4 november 09:00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Contactpersoon

Neem voor praktische vragen contact op met Esrih Bakker, voor overige vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class drs. T. Bouma.

Deze website maakt gebruik van cookies.