Logo Universiteit Leiden.

nl en

Russische studies

Rusland is een spannend land. Jarenlang dachten we dat het land na het einde van de Koude Oorlog steeds meer ging lijken op ons in het Westen. Maar sinds de oorlog in Oekraïne is uitgebroken, weten we dat het zo eenvoudig niet ligt. Rusland is innig verbonden met Europa maar het gaat er allemaal toch heel anders dan hier.

Niet alleen de Russische taal en gewoonten zijn anders maar ook de bewogen geschiedenis van de Russische maatschappij en politiek heeft een wezenlijk andere weg gevolgd dan de westerse weteld. Desondanks zijn er ook diepe overeenkomsten. Je vindt bijvoorbeeld veel Nederlandse woorden in het Russisch. Deze woorden zijn meegenomen door tsaar Peter de Grote, toen hij hier in 1697 op bezoek was om te leren hoe hij zijn zeemacht het beste kon opbouwen. Rusland ging sindsdien vol overtuiging meedoen aan de moderne vooruitgang. Ook in de kunst, literatuur en muziek heeft Rusland een belangrijke en onmiskenbare bijdrage geleverd aan de wereldbeschaving. Maar door de huidige tegenstellingen en het verschrikkelijke oorlogsgeweld komt dit alles in een bijzonder schril daglicht te staan. Dit is wat juist nu de Russische Studies tot zo'n actueel en boeiend vak maakt.

Het programma van de Preclass laat je kennismaken met allerlei onderdelen van de studie Russische Studies aan de Universiteit Leiden. Zo kun je je een goed beeld vormen van waar de studenten van onze opleiding zich mee bezig houden. Je begint met een stoomcursus Russisch lezen, waarbij je het Cyrillische alfabet leert kennen en de eerste basisbeginselen leert toepassen van de Russische grammatica. Je krijgt ook antwoord op intrigerende vragen, zoals waar dit alfabet vandaan komt en waar de oudste Russische teksten - de zogenaamde berkenbasten - zoal over gingen. Maar ook of en hoe de Russische taal verwant is aan welke andere talen, zoals onder meer het Oekraïens. En je hoort en ziet hoe de Russen leefden in de Sovjettijd onder het communisme, en wat dat nu nog voor hen betekent. Daarvoor ga je een Russische film bekijken, waarbij je ook leert om op een wetenschappelijke manier een film te analyseren. Verder schrijf je zelf een werkstuk over Rusland en houd je hierover een presentatie in de klas.

Tot slot staat er een excursie op het programma naar het Sovjet Ereveld in Amersfoort. Dat is de plaats waar de tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland gevallen soldaten van Rode Leger liggen begraven, een aangrijpend en tastbaar bewijs van de historische band tussen ons land en Rusland.

Over de colleges

Voertaal
Dit programma wordt aangeboden in het Nederlands.

Studielast
Het programma bestaat uit 7 bijeenkomsten en een excursie.

Rooster
De PRE-Class Russisch vindt plaats op de vrijdagmiddag 13:15 - 15:00 op de volgende data:
- 12 januari
- 19 januari
- 26 januari

- 2 februari
- 9 februari
- 16 februari
- 1 maart
- 8 maart excursie

Aanmelding en selectie

Voor wie?
Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma.

Aanmelding
Schrijf een motivatiebrief van ongeveer 300 woorden waarin je iets over jezelf vertelt, welke universitaire studie je overweegt en waarom, en waarin je uitlegt waarom je aan juist dit programma wilt deelnemen. Aanmelden voor deze PRE-Class kan tot woensdag 22 november, 14.00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Toelating
Er zijn maximaal 16 beschikbare plaatsen. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang. 

Contact

Neem voor praktische vragen contact op met Esrih Bakker. Voor overige vragen kun je je richten aan studiecoördinator dr. J.H.C. (Henk) Kern

Deze website maakt gebruik van cookies.