Logo Universiteit Leiden.

nl en

Practicum Musicae

Kan jij goed leren, maar speel je ook fantastisch een instrument? Twijfel jij tussen het Conservatorium en de Universiteit? Ben je aanvoerder in je jeugdorkest en wil je naar een nog hoger niveau? Dan is de Practicum Musicae PRE-Class iets voor jou!

De Practicum Musicae PRE-Class laat je snuffelen aan hoe het is om professioneel musicus te zijn en bereid je tegelijkertijd voor op de auditie voor Practicum Musicae. Practicum Musicae (PM) is een uniek programma ontwikkeld door de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA). Het stelt dubbeltalenten in staat, om naast hun studie aan de universiteit Leiden, op heel hoog niveau les te volgen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Met Practicum Musicae hoef je dus niet meer te kiezen tussen het Conservatorium en de Universiteit: je kan het gewoon allebei doen!

Auditie leren doen

De auditie voor PM is wel heel streng, je moet namelijk eerst een goede video van je spel uploaden en als die goed genoeg gevonden wordt, mag je auditie doen en pas als je door die auditie komt, mag je PM gaan doen. Hier gaat de PRE-Class je mee helpen! We gaan in acht lessen een auditie-monster van je maken: geen gestotter en gedraal meer, maar keihard knallen in de auditieruimte!

Je huiswerk vóór de eerste les is het maken van je auditie-video. Probeer deze zo goed mogelijk te maken. In de eerste les gaan we de video’s analyseren. De tweede les praten we over het meest geschikte repertoire voor jou en je klasgenoten. De derde en vierde les krijgen jullie een masterclass van een wereldberoemde musicus, de vijfde les leer je hoe je je gedraagt in de auditieruimte. De zesde en zevende les brengen jullie het geleerde in de praktijk en maken we daar een auditie-video van. Oh ja! Op de masterclass en op de zesde en zevende les, zal er een top-pianist aanwezig zijn om je te begeleiden. Tenslotte bekijken we de nieuwe video’s in de laatste les en krijg je je video mee naar huis, zodat je die kan gebruiken voor je toelating, of je oma er trots mee kan maken.

De lessen vinden meestal op woensdag plaats en wisselen qua locatie tussen de Universiteit Leiden en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Globale indeling van de colleges

Woensdag 29 januari 15:00-17:00 - Les 1 – Introductie
Woensdag 5 februari 15:00-17:00 – Les 2 – Repertoire en auditietechniek
Dinsdag 11 februari 15:00-17:00 – Les 3 – Masterclass 1
Woensdag 12 februari 15:00-17:00 – Les 4 – Masterclass 2
Woensdag 19 februari 15:00- 17:00 – Les 5 – Nabespreking masterclass en repetitie
Dinsdag 25 februari 14:00-16:00 – Les 6 – Opname
Woensdag 26 februari 14:00-16:00 – Les 7 – Opname
Woensdag 4 maart – 15:00-17:00 – Les 8 – Nabespreking en herhaling

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen 
De studielasturen bedragen 16 contacturen, maar we verwachten dat je thuis op je instrument blijft oefenen en dat je een auditie-video voorbereid, als huiswerk. Hoeveel je thuis oefent, hangt af van je eigen ambitie, maar 1 uur per week vinden we echt het minimum.

Motivatiebrief
Beschrijf in je motivatiebrief je muzikale ervaring: hoeveel jaren je les hebt, wie je docenten waren, in welk orkest of koor je speelt/zingt. Kortom, laat ons weten waarom jij een goede potentiële kandidaat voor een Conservatorium bent.

Toelating
Maximaal 16 deelnemers. Als er meer aanmeldingen zijn, worden de beste kandidaten op basis van hun video geselecteerd. Deze PRE-Class is bedoeld voor leerlingen uit 5 en 6 vwo.

Aanmelden

Aanmelden voor een PRE-Class in 2020 kan tot 4 november 09:00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Contactpersoon

Neem voor praktische vragen contact op met Esrih Bakker, voor overige vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class mw. Caroline Cartens MM.

Deze website maakt gebruik van cookies.