Logo Universiteit Leiden.

nl en

Practicum Musicae

Kun jij goed leren, maar speel je ook fantastisch een instrument? Zou je wel meer willen weten over klassieke muziek, maar weet je niet waar te beginnen? Ben je er benieuwd naar wat er allemaal bij komt kijken om een musicus te zijn? Dan is de Practicum Musicae PRE-Class iets voor jou!

Practicum Musicae (PM) is een uniek programma, dat ontwikkeld is door de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA). Het stelt dubbeltalenten in staat om, naast hun studie aan de universiteit Leiden, op heel hoog niveau les te volgen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Met Practicum Musicae hoef je dus niet meer te kiezen tussen conservatorium of universiteit: je kunt het gewoon allebei doen!

De Practicum Musicae PRE-Class laat je snuffelen aan hoe het is om professioneel musicus te zijn, neemt je in vogelvlucht door het ijzeren repertoire van de Klassieke Muziek en helpt je je voor te bereiden op een succesvolle auditie voor Practicum Musicae of het conservatorium. Ook bezoeken we samen een concert van Practicum Musicae studenten en krijg je een proefles in Elementaire Muziektheorie. Als klap op de vuurpijl is er ook een praktijk repetitie met een pianiste van wereldklasse. Zij gaat met diegenen die zelf een instrument spelen repertoire oefenen.

Over de colleges

Voertaal
Een of meerdere colleges kunnen in het Engels zijn. 

Studielast
De studielasturen bedragen 16 contacturen en je krijgt af en toe een huiswerkopdracht mee.

Rooster (onder voorbehoud)

Les 1: Introductie en het ijzeren repertoire deel 1
Woensdag 18 januari 14:30-16:30
In Leiden

Les 2: Het ijzeren repertoire deel 2
Woensdag 25 januari 14:30-16:30
In Leiden

Les 3: Het ijzeren repertoire deel 3, repertoire en auditietechniek
Woensdag 1 februari 14:30-16:30
In Leiden

Les 4: Veldgesprek met beroemde musici
Woensdag 8 februari 14:30-16:30
In Amare

Les 5: Vrije keuze les: samenspelen en auditietechniek
Woensdag 15 februari 14:30-16:30
In Amare

Les 6: Excursie: concertbezoek
Donderdag 23 februari 16:30-18:30
Lokhorstkerk te Leiden

Les 7: Praktijk repetitie
Vrijdag 24 februari 19:00-21:00
In Amare

Les 8: Elementaire Muziektheorie introductie, nabespreking, vragen en certificaat
Maandag 27 februari 14:30-16:30
In Leiden

Vakantie
Vanwege de beschikbaarheid van de zalen op het Koninklijk Conservatorium en de musici/docenten gaat deze PRE-Class ook door tijdens de vakantie. Houd hier rekening mee in je planning.

Aanmelding en selectie

Voor wie?
Deze PRE-Class is bedoeld voor leerlingen uit 5 en 6 vwo die serieus met klassieke muziek bezig zijn. Je hoeft niet zelf een instrument te bespelen.

Aanmelding
Beschrijf in een motivatiebrief je liefde voor klassieke muziek, of juist je interesse daarnaar. Als je zelf een instrument speelt, laat dat dan ook weten. Aanmelden voor deze PRE-Class kan tot 10 november 10:00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Toelating
Maximaal 16 deelnemers. De kandidaten worden op basis van hun motivatiebrief geselecteerd. 

Contact

Neem voor praktische vragen contact op met Esrih Bakker, voor overige vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class mw. Caroline Cartens MM.

Deze website maakt gebruik van cookies.