Logo Universiteit Leiden.

nl en

Practicum Musicae

Kun jij goed leren, maar speel je ook fantastisch een instrument? Twijfel jij of je gaat studeren aan het conservatorium of aan de universiteit? Ben je aanvoerder in je jeugdorkest en wil je naar een nog hoger niveau? Dan is de Practicum Musicae PRE-Class iets voor jou!

De Practicum Musicae PRE-Class laat je snuffelen aan hoe het is om professioneel musicus te zijn. Ook word je voorbereid op de auditie voor Practicum Musicae. Practicum Musicae (PM) is een uniek programma, dat ontwikkeld is door de Academy of Creative and Performing Arts (ACPA). Het stelt dubbeltalenten in staat om, naast hun studie aan de universiteit Leiden, op heel hoog niveau les te volgen aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Met Practicum Musicae hoef je dus niet meer te kiezen tussen conservatorium of universiteit: je kunt het gewoon allebei doen!

Auditie leren doen

De auditie voor PM is wel heel streng, je moet namelijk eerst een goede video van je spel uploaden en als die goed genoeg gevonden wordt, mag je auditie doen. Pas als je door die auditie komt, mag je PM gaan doen. Hier gaat de PRE-Class je mee helpen! We gaan in acht lessen een auditie-monster van je maken: geen gestotter en gedraal meer, maar keihard knallen in de auditieruimte!

Je huiswerk vóór de eerste les is het maken van je auditie-video. Probeer hierop zo mooi mogelijk te spelen en de kwaliteit van de video zo goed mogelijk te maken. In de eerste les gaan we jullie video’s analyseren. Tijdens de tweede les praten we over het meest geschikte repertoire voor jou en je klasgenoten en oefenen we met auditietechnieken. In de derde en vierde les krijgen jullie een masterclass van een wereldberoemde musicus, tijdens de vijfde les spreken we de masterclass na en repeteren we nog een keer met de pianiste je repertoire. In de zesde en zevende les brengen jullie het geleerde in de praktijk en maken we een auditie-video. Oh ja! Tijdens de masterclass en de vijfde, zesde en zevende les zal er een top-pianist aanwezig zijn om je te begeleiden. Tenslotte bekijken we de nieuwe video’s in de laatste les en krijg je je video mee naar huis, zodat je die kan gebruiken voor je toelating en je socials.

De colleges vinden – waar mogelijk – plaats op locatie, afwisselend op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en in Leiden op de Universiteit Leiden.

Over de colleges

Voertaal
Een of meerdere colleges kunnen in het Engels zijn. 

Studielast
De studielasturen bedragen 16 contacturen, maar we verwachten dat je thuis op je instrument blijft oefenen en dat je een auditie-video voorbereid, als huiswerk. Hoeveel je thuis oefent, hangt af van je eigen ambitie, maar 1 uur per week vinden we echt het minimum.

Rooster
Les 1: 26 januari 15:00-17:00 – Introductie in de Oude Sterrewacht
Les 2: 2 februari 15:00-17:00 – Repertoire en auditietechniek in de Oude Sterrewacht
Les 3: 9 februari 15:00-17:00 – Masterclass 1 op het Koninklijk Conservatorium
Les 4: 10 februari 15:00-17:00 – Masterclass 2 op het Koninklijk Conservatorium
Les 5: 16 februari 15:00-17:00 – Nabespreking masterclass en repetitie op het Koninklijk Conservatorium
Les 6: 23 februari 14:00-16:00 (let op: andere tijden) – Opname op het Koninklijk Conservatorium
Les 7: 24 februari 14:00-16:00 (let op: andere tijden)– Opname op het Koninklijk Conservatorium
Les 8: 2 maart 15:00-16:00 – Nabespreking en herhaling in de Oude Sterrewacht

Vakantie
Vanwege de beschikbaarheid van de zalen op het Koninklijk Conservatorium en de musici/docenten gaat deze PRE-Class ook door tijdens de vakantie. Houd hier rekening mee in je planning.

Aanmelding en selectie

Voor wie?
Deze PRE-Class is bedoeld voor leerlingen uit 5 en 6 vwo die serieus met klassieke muziek bezig zijn. Alhoewel het via PM mogelijk is om ook Jazz, Compositie en Sonologie te studeren, richt deze PRE-Class zich op Klassieke muziek en Oude Muziek. Pop behoort helaas niet tot de mogelijkheden van PM en bieden we ook niet aan met deze PRE-Class. Musical is wel mogelijk.

Aanmelding
Beschrijf in je motivatiebrief je muzikale ervaring: hoeveel jaren je les hebt, wie je docenten waren, in welk orkest of koor je speelt/zingt. Kortom, laat ons weten waarom jij een goede potentiële kandidaat voor een Conservatorium bent. Aanmelden voor deze PRE-Class kan tot 15 december 09:00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Toelating
Maximaal 16 deelnemers. De kandidaten worden op basis van hun motivatiebrief geselecteerd. 

Contact

Neem voor praktische vragen contact op met Klawa Koppenol, voor overige vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class mw. Caroline Cartens MM.

Deze website maakt gebruik van cookies.