Logo Universiteit Leiden.

nl en

De eetbare aarde

Een mini-collegereeks over duurzaamheid en de globalisering van ons voedsel.

In drie colleges vertellen Thijs Bosker, Renate Heru Utomo en Jos Schaeken jullie iets over wat we dagelijks eten. Is dat eten wel duurzaam of overschrijden we met de productie ervan de grenzen van wat onze planeet aankan? En waar komt dat eten oorspronkelijk vandaan en hoe is het op je bord terechtgekomen? Aten jullie ouders eigenlijk hetzelfde of hebben ze een eigen ‘eetgeschiedenis’? Dat laatste gaan we in de klas testen, gecombineerd met een workshop over Chinese thee. 

Over de colleges

Vrijdag 19 april, 13.15-15.00 uur, Locatie: Lipsius (zaal 2.28), dr. Thijs Bosker  
Dit college heet Voedsel en de milieucrisis. We zullen het hebben over ons dieet en hoe dit verbonden is met het concept van ‘planetary boundaries’. Deze planetaire grenzen zorgen ervoor dat de mensheid veilig kan bestaan in een stabiele omgeving. We zullen zien dat we voor de meeste van deze grenzen nu buiten de veilige operationele ruimte worden geduwd.

We richten ons op een van de belangrijkste planetaire grenzen, biodiversiteit, en hoe de mens de biodiversiteit beïnvloedt. Eerst bespreken we het belang van biodiversiteit en verschillende manieren waarop we biodiversiteit kunnen waarderen. Daarna kijken we naar enkele van de belangrijkste bedreigingen voor biodiversiteit, waaronder ingrijpende soorten en veranderingen in landgebruik.   

Vrijdag 26 april, 13.15-15.00 uur, Locatie: Matthias de Vrieshof 2 (zaal 0.02), prof. dr. Jos Schaeken
Dit college heet De politiek van de pieper. Aan de hand van de aardappel laten we zien hoe ons voedsel verstrengeld is met het voortdurende proces van wereldwijde economische, politieke en culturele uitwisseling.

Centraal staat de ‘Columbian Exchange’, die verwijst naar de wijdverspreide overdracht van planten, dieren, cultuur, menselijke populaties, technologie en ideeën tussen de Oude en de Nieuwe Wereld en die plaatsvond na de reizen van Columbus aan het einde van de 15e eeuw. De aardappel, oorspronkelijk afkomstig uit het Andesgebied, speelde een belangrijke rol in deze uitwisseling. Zijn verspreiding had grote invloed op de wereldwijde landbouw en voedselzekerheid, en werd vooral gepromoot door regeringen die het nut inzagen van de nederige pieper.  

Vrijdag 17 mei, 13.15-15.00 uur, Locatie: Matthias de Vrieshof 2 (zaal 0.02), Renate Heru Utomo MA, MSc, en prof. dr. Jos Schaeken 
Bij dit college zijn ook ouders van harte welkom! Het bestaat uit twee delen. Ten eerste houden we een quiz ‘Vergeten eten’, waarbij met name ouders getest worden op eten en voedselmerken van vroeger. Wat was ook alweer ‘lammetjespap’ of ‘Buisman’?

Vervolgens houdt Renate Heru Utomo een workshop Van thee eten naar thee drinken, bestaande uit een welkomstdrankje met bubbelthee, een verhaal over de geschiedenis van Chinese thee, en tot slot een actief deel over de verschillen tussen theesoorten, waarbij de studenten in groepjes thee zetten en proeven met hapjes (foodpairing). 

Aanmelden

Voor wie?
Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma.

Aanmelding
Aanmelden voor deze mini PRE-Class is niet meer mogelijk. Houdt onze website in de gaten voor meer informatie over de volgende editite van het PRE-Classes programma. 

Contact

Neem voor vragen contact op met Esrih Bakker.

Deze website maakt gebruik van cookies.