Logo Universiteit Leiden.

nl en

Molecular Science and Technology

Hoe kunnen we chemische processen nog efficiënter maken? Hoe ziet ons gebruik van brandstoffen eruit in de toekomst? Kunnen we door middel van de kennis van de chemie van de mens nog betere medicijnen maken? Zullen we ooit ziektes compleet kunnen uitbannen?

Chemie en duurzame energie

Al dit soort vragen en hun antwoorden komen aan bod in dit PRE-class programma van Molecular Science & Technology (MST). Dit is in Nederland een unieke studie waarin je niet alleen in aanraking komt met de fundamentele, industriële en maatschappelijke facetten van de scheikunde, maar die je ook de gelegenheid biedt om je te verdiepen in het vakgebied van jouw keuze!

De opleiding MST biedt je volop de mogelijkheid om binnen het brede terrein van de chemie je weg te vinden. Je maakt kennis met de structuur en eigenschappen van moleculen, maar ook met techniek en industriële toepassingen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om chemie en technologie te bestuderen vanuit een maatschappelijk perspectief met duurzaamheid als leidraad. Chemie gerelateerd aan duurzame energie is een heel belangrijke onderzoekspijler binnen de Universiteit Leiden. Je maakt ook kennis met de werking van moleculen in je lichaam, hun impact op je gezondheid en hoe de medicijnen van de toekomst worden onderzocht. Er zijn nog vele onopgeloste problemen in de biologie die met de kennis van de chemie steeds meer opgehelderd worden. De chemische biologie is daardoor een andere belangrijke onderzoekspijler binnen de Universiteit Leiden.

De wereld staat niet stil en er blijft altijd genoeg te verbeteren om tot een schone, gezonde, en duurzame wereld te komen. In deze PRE-class zal dieper worden ingegaan op de chemie en hun toepassingen van zowel de chemische biologie als duurzame energie.

Globale indeling van de colleges

Bijeenkomsten vinden plaats op woensdagmiddag van 15:30 tot 17:30, van 22 januari t/m 25 maart. Woensdag 18 maart is de hele dag practicum.

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen (slu’s)
Wanneer je deelneemt aan het programma in Leiden bedraagt de eventueel door jouw school te erkennen studielast 40 uur. Je kunt natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken om één van de docenten van dit programma aan te spreken op de mogelijkheid om de Universiteit Leiden te betrekken bij het maken van een profielwerkstuk. Dit profielwerkstuk kan aansluiten bij een van de besproken onderwerpen, of het kan betrekking hebben op een ander chemisch onderwerp. Bespreek dit ook met je eigen vakdocent.  

Motivatiebrief
Deze cursus is in het bijzonder bedoeld voor gemotiveerde leerlingen uit 5 of 6 vwo met een duidelijke belangstelling voor scheikunde of verwante bètawetenschappen. Schrijf een brief van ongeveer 300 woorden (maximaal één A4) waarin je iets over jezelf vertelt, welke universitaire studie je overweegt en waarom, en waarin je uitlegt waarom je aan dit programma wilt deelnemen. Let op: deelname is beperkt tot 24 personen. Dit programma is niet toegankelijk voor leerlingen uit 4 vwo.

Toelating
Bij gelijke geschiktheid van de aangemelde leerlingen zal een loting plaatsvinden om te bepalen welke leerlingen deel mogen nemen aan het programma. Deze PRE-Class is bedoeld voor leerlingen uit 5 en 6 vwo.

Aanmelden

Aanmelden voor een PRE-Class in 2020 kan tot 4 november 09:00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Contact

Neem voor praktische vragen contact op met Esrih Bakker, voor overige vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class dr. S. van der Vorm.

Deze website maakt gebruik van cookies.