Logo Universiteit Leiden.

nl en

Molecular Science and Technology

Hoe kunnen we chemische processen nog efficiënter maken? Hoe ziet ons gebruik van brandstoffen eruit in de toekomst? Kunnen we door middel van de kennis van de chemie van de mens nog betere medicijnen maken? Zullen we ooit ziektes compleet kunnen uitbannen?

Chemie voor mens en milieu

Al dit soort vragen en hun antwoorden komen aan bod in dit PRE-class programma van Molecular Science & Technology (MST). Dit is in Nederland een unieke studie waarin je niet alleen in aanraking komt met de fundamentele, industriële en maatschappelijke facetten van de scheikunde, maar die je ook de gelegenheid biedt om je te verdiepen in het vakgebied van jouw keuze!

De opleiding MST biedt je volop de mogelijkheid om binnen het brede terrein van de chemie je weg te vinden. Je maakt kennis met de structuur en eigenschappen van moleculen, maar ook met techniek en industriële toepassingen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om chemie en technologie te bestuderen vanuit een maatschappelijk perspectief met duurzaamheid als leidraad. Chemie gerelateerd aan duurzame energie is een heel belangrijke onderzoekspijler binnen de Universiteit Leiden.

Je maakt ook kennis met de werking van moleculen in je lichaam, hun impact op je gezondheid en hoe de medicijnen van de toekomst worden onderzocht. Er zijn nog vele onopgeloste problemen in de biologie die met de kennis van de chemie steeds meer opgehelderd worden. De chemische biologie is daardoor een ander belangrijk vakgebied binnen de Universiteit Leiden. De wereld staat niet stil en er blijft altijd genoeg te verbeteren om tot een schone, gezonde en duurzame wereld te komen. In deze PRE-class zal dieper worden ingegaan op de chemie en toepassingen van zowel de chemische biologie als duurzame energie.

Over de colleges

Voertaal
Het programma wordt aangeboden in het Nederlands.

Studielast
Wanneer je deelneemt aan het programma in Leiden bedraagt de eventueel door jouw school te erkennen studielast 30 uur. Je kunt natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken om één van de docenten van dit programma aan te spreken op de mogelijkheid om de Universiteit Leiden te betrekken bij het maken van een profielwerkstuk. Dit profielwerkstuk kan aansluiten bij een van de besproken onderwerpen, of het kan betrekking hebben op een ander chemisch onderwerp. Bespreek dit ook met je eigen vakdocent.  

Rooster 
De colleges zijn ingepland op woensdagmiddag op de volgende dagen: 

  • 24 januari 15:15 - 17:00
  • 31 januari 15:15 - 17:00
  • 7 februari: practicum 10:00 - 16:00
  • 14 februari 15:15 - 17:00
  • 28 februari 15:15 - 17:00
  • 6 maart 15:15 - 17:00
  • 13 maart 15:15 - 17:00
  • 20 maart 15:15 - 17:00

Aanmelding en selectie

Voor wie?
Deze cursus is in het bijzonder bedoeld voor gemotiveerde leerlingen uit 5 of 6 vwo met een duidelijke belangstelling voor scheikunde of verwante bètawetenschappen. Dit programma is niet toegankelijk voor leerlingen uit 4 vwo.

Aanmelding
Schrijf een motivatiebrief van ongeveer 300 woorden (maximaal één A4) waarin je iets over jezelf vertelt, welke universitaire studie je overweegt en waarom, en waarin je uitlegt waarom je aan dit programma wilt deelnemen. Aanmelden voor een PRE-Class kan tot woensdag 22 november, 14.00 uur. Ga naar Aanmelding & selectie voor meer informatie.

Toelating
Let op: deelname is beperkt tot 24 personen. Bij gelijke geschiktheid van de aangemelde leerlingen zal een loting plaatsvinden om te bepalen welke leerlingen deel mogen nemen aan het programma. 

Contact

Neem voor praktische vragen contact op met Esrih Bakker, voor overige vragen kun je mailen naar de contactpersoon van deze class dr. S. van der Vorm.

Deze website maakt gebruik van cookies.