Logo Universiteit Leiden.

nl en

Midden-Oostenstudies

Het Midden-Oosten is de laatste jaren veel in het nieuws geweest: de Arabische Lente, de burgeroorlog in Syrië en de spanningen tussen Israël en de Palestijnse gebieden zijn onderwerpen die vaak aan bod komen. Maar het Midden-Oosten is veel meer dan dat.

Het Midden-Oosten kent een rijke geschiedenis en cultuur, die Europa sterk heeft beïnvloed. Veel takken uit de hedendaagse wetenschap heeft zijn wortels in het Midden-Oosten. Ook nu nog zien we veel invloeden uit de rijke geschiedenis, talen, religies en culturen van het Midden-Oosten terug. Dit maakt het bestuderen van dit gebied niet alleen interessant, maar ook enorm belangrijk voor beleidsmakers, diplomaten, journalisten, mensenrechtenactivisten en andere beroepsgroepen. Door je te verdiepen in de regio ga je met een andere bril naar het Midden-Oosten kijken.

Het Midden-Oosten programma bestaat uit 6 colleges en 2 excursies, en wordt gegeven in het Nederlands. We gaan op excursie naar het Textile Research Centre in Leiden, waar een grote collectie aan kleding uit het Midden-Oosten bewaard en bestudeerd wordt. Tot slot gaan we op bezoek bij het Islamitisch Centrum Imam Malik in Leiden, waar je meer zal leren over het gebed en de sociale rol van de moskee.

Globale indeling van de colleges

De colleges vinden plaats op de volgende vrijdagen van 15.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van het eerste college. Deze vindt plaats op donderdag 10 januari:

10 januari

Dr. Nathal Dessing

Alledaagse islam: over moslims en de mensen die het bestuderen

18 januari  

Hayat Ahlili MA

Sporen van een kleurrijk verleden

25 januari

Dr. Gilian Vogelsang-Eastwood

Excursie naar het Textile Research Centre

1 februari  

Dr. Marijn van Putten

Talenlandschap van het Midden-Oosten

8 feb. – 3 maart

Dies Natalis Universiteit Leiden + voorjaarsvakantie

Geen college

8 maart

Mr. Arshad Muradin

Excursie naar het Islamitisch Centrum Imam Malik

15 maart

Dr. Nadia Bouras

Migratie, integratie en het land van herkomst

22 maart

Dr. Luit Mols

Islamitische kunst rond de Middellandse Zee

29 maart

Arnout van Ree MA

Hoop of wanhoop? (Geo)politiek in het Midden-Oosten

SLU's, motivatiebrief, toelating

Studielasturen
Wanneer je deelneemt aan het programma van Midden-Oostenstudies, bedraagt de eventueel door de school te erkennen studielast 25 uur.

Motivatiebrief
Schrijf een brief van ca. 300-400 woorden, waarin je vertelt wie je bent en waarom je geïnteresseerd bent in het programma. Licht ook toe waarom je denkt dat het belangrijk is om het Midden-Oosten te bestuderen.

Toelating
Aan het programma kunnen maximaal 20 mensen deelnemen. Leerlingen uit 4, 5 en 6 vwo kunnen zich aanmelden voor dit programma. Wanneer er meer aanmeldingen zijn dan beschikbare plaatsen, krijgen leerlingen uit 5 en 6 vwo voorrang.

Aanmelden

De aanmeldingen voor het schooljaar 2018-2019 zijn gesloten. Na de zomervakantie kun je je weer aanmelden voor de PRE-Classes van 2020.

Contactpersoon

dhr. Burak Fiçi

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie